miercuri, 14 martie 2012

De ce doar liceu si nu un colegiu national pentru romi?

Guvernanții au anunțat că doresc să înființeze un liceu pentru romi, unde elevii vor studia limba și civilizația romani. Școala va funcționa într-o clădire a unei cazarme dezafectate din sectorul 5, iar romii vor primi cel puțiun o masă caldă pe zi.

Premierul consideră că inițiativa va ajuta la construirea unei societăți civilizate. „Vom putea, în fine, oferi comunităţilor de romi posibilitatea de a-şi educa copiii într-un liceu care să aibă şi linie de predare în limba romani. Este un gest foarte bun şi vă rog să îl puneţi în balanţă cu eforturile Guvernului de a acomoda puncte de vedere nu diferite, ci puncte de vedere aproapre similare, care merg către ceea ce aşteptăm cu toţii : o societate civilizată şi construită european”, a afirmat Ungureanu.

Ministerul Apărării a contribuit la înființarea unității de învățământ prin oferirea unei cazarme dezafectate din sectorul 5, unde va funcționa liceul pentru romi.

Din sectorul 5 fac parte următoarele cartiere: Ferentari, Rahova, 13 Septembrie, Cotroceni și Dealul Spirii.

Asadar, in loc sa-i integreze pe romi in scolile cu elevi romani, guvernantii infiinteaza un liceu exclusiv pentru romi.

Sunt tare curios cati elevi de etnie roma vor dori sa invete aici chiar daca primesc o masa calda pe zi si astept primele olimpiade scolare la care vor participa elevi de la acest liceu.

Se stie faptul ca la liceu pentru fiecare clasa a IX-a, este alocat un loc pentru elevii romi.Acest lucru este pozitiv pentru integrarea lor alaturi de elevii romani.Acum guvernul procedeaza exact pe dos si infiinteaza un liceu doar pentru romi.

Care este masura cea mai buna pentru acesti elevi minoritari?

Eu cred ca, de fapt, acest liceu pentru romi a aparut doar pentru a potoli spiritele legate de infiintarea unei sectii exclusiv maghiare in cadrul UMF Targu Mures.

Un fel de a spune ca minoritarii sunt tratati in mod egal…

Doar ca, in timp ce la Targu Mures chiar se va infiinta sectia in limba maghiara, nu peste mult timp ideea unui liceu pentru romi va fi abandonata…Oficial pentru motive legate de Legea Educatiei, neoficial pentru ca pericolul unor proteste a trecut…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu