vineri, 23 martie 2012

Clasa pregatitoare naste noi si noi controverse si teme de discutie...


Mai multe ONG-uri au participat joi la dezbaterea de la Ministerul Educatiei cu privire la programa scolara pentru clasa pregatitoare. Acestea au cerut reducerea numarului de ore de Religie, sa fie studiate numai la cererea parintilor si copiii sa nu mai fie notati la aceasta materie.

"Introducerea disciplinei Religie la clasa pregătitoare nu face decat să împingă îndoctrinarea religioasă care deja se întâmpla în şcoli la un nou nivel. De data aceasta sunt vizaţi copii la nişte vârste mult mai fragede şi implicit nişte copii mult mai vulnerabili", a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR). "Noi am facut cateva propuneri concrete, care stau la latitudinea Ministerului Educatiei si care nu impun schimbari legislative majore", a mai precizat Patrascu.

In regula, suntem de acord cu discutarea problemelor pe care le ridica actul educational in sine. Acceptam faptul ca s-a infiintat aceasta clasa pregatitoare, transferata practic din mediul prescolar in mediul primar. Intelegem ca aceasta modificare implica o sumedenie de costuri suplimentare (profesori specializati, mobilier adecvat, material didactic etc.). Dar ce ne facem cu zecile de scoli din Romania care nu au aviz sanitar??? Cum explicam tragedia din comuna damboviteana Viisoara petrecuta pe 12 martie 2012 (deci mileniul III dupa Hristos) cand 3 eleve au cazut in haznaua din curtea scolii, doua fiind salvate, iar celei de-a treia fiindu-i fatal incidentul?!? E posibil ca dupa atatea milenii de civilizatie (vreo 7) un stat EUROPEAN sa se confrunte cu asemenea fatalitati in scoli? Sa nu existe apa potabila, iar latrinele sa fie nesigure si nefunctionale de cele mai multe ori? Nu ar fi normal sa aiba prioritate aceste inconveniente si apoi sa procedam la schimbari de sistem de invatamant??? Nu e absolut firesc ca mai intai sa NORMALIZEZI locul, spatiul unde se face educatie??? Daca vorbim de invatamant de stat, ar trebui ca toate scolile sa se afle la acelasi nivel de modernizare, nu??? Cred ca sub aspectul modernizarii sau modernitatii unitatilor de invatamant nu ar trebui sa existe ca factor decident optiunea politica. Acestea cred ca sunt probleme care necesita o solutionare urgenta!

Profesor Roxana Cercel

OCD-PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu