luni, 18 iunie 2012

19% dintre profesorii titulari se vor pensiona in urmatorii 5 ani...

Am citit pe blogul ministrului Educatiei ca in sistemul de învățământ, se vor pensiona:

- în anul 2012 - 4019 profesori

- in anul 2013 - 6042 profesori

- in anul 2014 - 7082 profesori

- in anul 2015 - 8199 profesori

- in anul 2016 - 7758 profesori

În concluzie, în următorii 5 ani, se vor pensiona 33100 profesori.

Numarul maxim de posturi finantate pentru invatamantul preuniversitar era in 2010 de 306.677, doar ca in aceasta cifra sunt incluse toate persoanele care lucreaza in invatamantul primar, gimnazial si liceal, de la ingrijitoare si pana la director de scoala.

Conform unei declaratii din 2010 a lui Traian Basescu, in preuniversitar sunt acum in jur de 175 000 de profesori titulari.

Ca o prima constatare, daca cifrele de mai sus sunt corecte, profesorii titulari reprezinta doar 57% din totalul angajatilor din preuniversitar, un procent care trebuie sa ne dea de gandit.

Cat priveste numarul celor care urmeaza sa se pensioneze, putem constata ca in urmatorii 5 ani, 19% dintre profesorii titulari se vor pensiona.

La prima vedere este vorba de un procent destul de mare si trebuie foarte bine gandit ce anume trebuie facut pentru ca aceasta schimbare de generatie sa fie facuta in folosul invatamantului.

Se stie foarte bine faptul ca un profesor bun se formeaza greu si ca acest lucru poate sa dureze ani de zile.Este foarte adevarat si faptul ca, in momentul actual, varsta de pensionare atat pentru barbati cat si pentru femei a crescut.

In vechiul statut al personalului didactic se prevedea ca un profesor putea sa mai ramana la catedra inca 3 ani dupa varsta standard de pensionare daca avea gradul I si acordul consiliului profesoral, o prevedere care nu se mai regaseste in legea actuala.

Pe de alta parte, numarul de locuri titularizabile in preuniversitar a scazut de la un an la altul, iar numarul absolventilor de facultati care isi doresc sa devina profesori este destul de mare.

Ce poate face ministerul in acest caz?

In primul rand sa “măsoare de două ori si sa taie o singură dată” atunci cand este vorba de legislatie, pentru ca doar prin legi eficiente se poate reda demnitatea profesorilor si se poate face ca aceasta meserie sa fie atractiva…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Un comentariu:

  1. Problema este problema, viata e viata nu ii poti bate pe toti, insa traim in romania si asta ne ocupa tot timpul...

    RăspundețiȘtergere