vineri, 22 iunie 2012

Incepe evaluare elevilor care au terminat clasa a VIII-a...


Luni, 25 iunie se va sustine prima proba din cadrul evaluarii nationale pentru elevii de la clasa a VIII-a la limba si literatura romana cu incepere de la ora 9,00.

Urmatoarea proba se va sustine marti, 26 iunie cu proba la limba si literatura materna, respectiv miercuri, 27 iunie cu proba la matematica.

Afisarea rezultatelor este programatab pentru vineri, 29 iunie, pana la ora 14,00. In aceeasi zi, in intervalul 14,00-18,00 pot fi depuse contestatiile. Acestea vor fi solutionate in zilele de 30 iunie si 1 iulie. Rezultatele finale se vor afisa pe data de 2 iulie.

Sunt inscrisi 190.291 de elevi, care vor susţine examenul în 4.516 unităţi de învăţământ. Elevii sunt asteptati sa soseasca cu cel putin 30 de minute inainte de inceperea examenului in fiecare zi in care se desfasoara probele scrise.

Aceste testari se desfasoara anual intr-o singura sesiune.

Centrul National pentru Evaluare si Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte in conformitate cu programa scolara. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute. Extragerea variantei de subiect va avea loc în dimineaţa zilei de 25 iunie, varianta urmând să fie transmisă către cele 1.387 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene. Ulterior CNEE va publica pe site-ul oficial varianta de test extrasa si baremul de evaluare si notare: http://subiecte2012.edu.ro.

Frauda şi tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă.

Fiecare sală de examen va fi dotată cu camere de supraveghere video, conform ordinului de ministru nr. 5219/29.08.2011 care prevede obligaţia comisiilor judeţene de organizare a evaluării naţionale de a asigura camere de supraveghere video funcţionale în sălile de clasă din unităţile de învăţământ în care se desfăşoară probele.

Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a.

Asadar, saptamana viitoare examenul de bacalaureat care este in plina desfasurare se va suprapune cu evaluarea nationala pentru elevii care au promovat clasa a VIII-a. Mai dificil va fi pentru centrele de examen care insumeaza ambele niveluri de invatamant: gimnazial si liceal. Absolventii de liceu vor sustine proba de competente lingvistice intr-o limba straina, ceea ce inseamna ca emotiile si efectivele in salile de examen se vor dubla.

Succes tuturor candidatilor!!!

Roxana Cercel

OCD-PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu