joi, 28 iunie 2012

Despre baremul la limba romana de la examenul de Evaluare Nationala...

La proba de limba si literatura romana a examenului de Evaluare Nationala 2012, elevii au primit urmatorul exercitiu de gramatica: Numiti tipul subordonatei din fraza: “Ceea ce ma deranjeaza este dificultatea rasfoirii”.

Variantele erau subiectiva, predicativa, atributiva, iar in baremul initial, varianta corecta era “subiectiva”. Acum, Ministerul Educatiei anunta ca si varianta “predicativa” este corecta.

Toate lucrarile la romana de la Evaluare Nationala 2012 vor fi recorectate. Rezultatele se vor afisa vineri, 29 iunie.

Vreau sa precizez aici un lucru.Sunt parintele unei eleve de clasa a VIII-a care a raspuns “subiectiva” la acest subiect, raspunsul considerat corect inca de la inceput.

Parerea mea este ca prin schimbarea acestui barem s-a procedat corect pentru ca, atat academicienii cat si profesorii de limba romana aveau parerile impartite cu privire la raspunsul corect, unii considerand aceasta propozitie ca fiind “subiectiva” iar altii ca fiind “predicativa”.

Consider ca nu ar fi fost corect fata de elevi daca acestia ar fi fost depunctati in conditiile in care nimeni nu putea sa afirme cu certitudine faptul ca propozitia respectiva nu este “predicativa”.

Nu sunt insa de acord cu inspectorul scolar de la Zalau care a modificat baremul pentru scolile din zona inca de acum cateva zile, depasindu-si in mod clar atributiile.

In concluzie, chiar daca fata mea va mai pierde cateva pozitii in ierarhia finala dupa aceasta recorectare, ca profesor nu pot decat sa salut decizia ministerului cu privire la modificarea baremului la proba de limba romana.

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Un comentariu: