Azi, 20 august, începe a doua sesiune (august-septembrie) a examenului de bacalaureat din acest an. Examenul debutează cu evaluarea competenţelor de comunicare orală în limba română şi în limba maternă, probe ce se vor desfăşura şi în ziua de marţi, 21 august, respectiv miercuri, 22 august.
Pentru susţinerea acestor probe s-au înscris 13.131 candidaţi. În total pentru susţinerea celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat s-au înscris 99.111 candidaţi. Aceştia au fost repartizaţi în 304 centre de examen.
Probele de examinare a competenţelor sunt urmate de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă în zilele de 21-22 august şi apoi de evaluarea competeneţelor digitale în zilele de 23-24 august.
Rezultatul acestor probe se exprimă prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu.
Probele scrise vor începe pe data de 27 august (luni) cu examenul la limba şi literatura română, urmat în ziua de 28 august cu proba la limba şi literatura maternă. Miercuri, 29 august, este programată proba obligatorie a profilului, adesea însemnând matematica care îi dezolează pe candidaţi. Ultima probă, proba la alegere a profilului şi specializării, va fi susţinută, vineri, 31 august.
Primele rezultate vor fi afişate pe 2 septembrie. În după-amiaza aceleaşi zile se vor depune şi contestaţiile. În data de 5 septembrie se vor afişa rezultatele finale obţinute de către candidaţi după cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat.
În prima sesiune a examenului de bacalaureat de anul acesta, rata de promovabilitate a fost de 44,41%. Probabil că adoptarea bacalaureatului diferenţiat de anul viitor, prin diminuarea cerinţelor şi a gradului de dificultate la disciplina matematică şi introducerea unor probe cumulate îi va avantaja pe elevi, dispersând efortul şi atenţia pe mai multe canale de interes şi, implicit, conducând spre înălţarea ratei de promovabilitate.
Profesor: Roxana CERCEL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu