Într-un articol de presă publicat, marţi, 21 august, a fost deplânsă soarta doctoranzilor cărora nu le-au fost validate tezele din cauza deciziei Ministrului interimar, Liviu Pop, de a reorganiza instituţia care se ocupă cu acest lucru, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).
În şedinţa din 29 iunie, CNATDCU s-a întrunit pentru analizarea lucrării premierului Victor Ponta, urmând să fie validate alte 1300 de teze de doctorat. Ţinând seama de faptul că CNATDCU este o instituţie politizată, că ultima întrunire o avusese loc în urmă cu trei luni şi că nu a putut prezenta un raport de activiate, ministrul interimar, Liviu Pop a decis reorganizarea acestei entităţi. Fireşte că această decizie a nemulţumit, de vreme ce „politizata” întrunire nu şi-a atins scopul: acela de a-l discredita pe premierul Ponta.
Articolul de presă, prin declaraţia lui Dragoş Ciuparu, membru CNATDCU, este de părere că această hotărâre întârzie eliberarea diplomelor de doctor împiedicându-i pe cei care se bazau pe obţinerea acestui titlu spre a accede pe trepte superioare în carieră.
„Întârzierile obţinerii diplomei îi privează pe tineri de posibilitatea de a aplica pentru granturi de cercetare în domeniul lor. De asemenea, ei nu pot aplica pentru un post de profesor în Europa şi nici pentru a urca într-o poziţie mai bună în universităţile din România”, explică reprezentantul CNATDCU, Dragoş Ciuparu.
Ministerul Educaţiei, ca urmare a apariţiei acestor informaţii în mass-media, clarifică oficial şi fără echivoc problemele ridicate de acest articol de presă apărut în data de 21 august.
Reorganizarea CNATDCU a avut ca obiectiv principal reformarea unei instituţii puternic politizate şi care reacţiona ca atare. Unul dintre exemplele evidente ale acestui fapt este întrunirea Consiliului General CNATDCU pentru un scop exclusiv politic după trei luni de inactivitate. Ultima întrunire a Consiliului General, înainte de 29 iunie 2012, a avut loc pe data de 30 martie 2012. Conform Regulamentului CNATDCU, „Consiliul General şi panelurile sunt convocate de către ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. De regulă, Consiliul General se întruneşte cel puţin o dată la două luni.”
De asemenea, comunicatul ministerial precizează că sursele ligitime de informare cu privire la CNATDCU sunt reprezentanţii oficiali ai MECTS. Domnul Dragos Ciuparu nu reprezintă o sursă obiectivă cu privire la activitatea CNATDCU, având în vedere apartenenţa sa politică.
Comisiile de specialitate şi CNATDCU vor cuprinde cadre didactice şi cercetători propuşi de universităţi. În ceea ce priveşte informaţia cu privire la faptul că „întârzierea obţinerii diplomei îi privează pe tineri de posibilitatea de a aplica pentru granturi de cercetare în domeniul lor", menţionează că în perioada 22 iun. - 22 aug. 2012 nu a existat nicio competiţie de granturi.
Profesor: Roxana CERCEL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu