luni, 24 mai 2010

"Cozile de topor" cer amanarea grevei...

Se pare ca greva generala care va incepe pe 31 mai incepe sa puna probleme autoritatilor.Sa nu uitam ca pana atunci, probabil ca miercuri, guvernul va anunta masurile de reducere a cheltuielilor publice.Si cum acestea vor fi probabil cele anuntate pana acum, respectiv reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si reducerea pensiilor cu 15%, este cat se poate de clar ca singura solutie trebuie sa fie greva generala.Daca gandim logic concluzionam in mod clar ca 25% din salariu repezinta salarizarea pe o saptamana asa ca, macar pentru o saptamana de zile chiar nu are nimeni nimic de pierdut.Pentru noi, cei din invatamant, daca nu vom intra in greva pe 31 mai si vom accepta amanarea, singura data reala la care mai putem sa intram in greva este 15 septembrie 2010.Si pana atunci "guvernul portocaliu" ne ia deja 25% pe lunile de vacanta fara ca noi sa mai putem sa facem ceva.Pentru ca, in timpul vacantei de vara chiar daca am declara ca suntem in greva tot nu ar tine nimeni cont de noi.Pentru ca lucrurile sa fie foarte clare, greva noastra reala va fi timp de 2 saptamani, intre 31 mai si 11 iunie.Dupa aceea oricum este vacanta.S-ar putea spune ca exista dupa aceasta data si examenul de bacalaureat,partea scrisa, doar ca acolo nu participa toate cadrele didactice.
Iata ca, intre timp puterea isi mobilizeaza oamenii pentru a opri greva generala anuntata.Am citit pe net ca ministrul Funeriu a dat deja un ordin de ministru, publicat deja în Monitorul Oficial, prin care directorii împotriva cărora şeful ierarhic superior ( inspectorul) va depune o plângere penală va fi suspendat din funcţie. In aceasta forma chiar pare o noua aberatie, nu am auzit pana acum ca cineva sa fie suspendat din functie doar pentru ca un sef al sau ii face o plangere penala.Si apoi, o plangere penala ar trebui sa fie formulata pe articole care ar incalca Codul Penal.O sa vedem in zilele urmatoare despre ce este vorba.Si o sa comentam...Dar, sa revenim la declaratiile de astazi...
Liderul Sed Lex, Vasile Marica, a declarat, că data grevei generale, anunţată iniţial pentru 31 mai, ar putea fi modificată.
"Eu personal am propus aşa ceva. Să ştie băieţii ăştia ce votează. Dacă moţiunea pică pe 31, cu atât mai bine. Eu cred că ar trebui decalată, dacă Guvernul nu-şi retrage tipul ăsta de măsuri. Am putea-o amâna, s-ar putea să fie mai repede, vedem." a spus Marica.
Un lucru este cat se poate de clar.Greva generala trebuie sa respecte anumite reguli, in caz contrar ea putand fi declarata neconstitutionala.Eu cred ca daca federatiile sindicale au stabilit data de 31 mai ca data a inceperii grevei, atunci aceasta trebuie sa fie data primei zile de greva.Nu avem nevoie de ambiguitati sau de lucruri neclare.Avem si asa problemele noastre atunci cand este vorba de greva.
Chiar sunt foarte curios cum va reactiona o anume federatie sindicala care are drept membru fondator un cunoscut parlamentar PD-L-ist.Noroc ca federatia aceea are cei mai putini membrii de sindicat, deci o eventuala manipulare a lor nu va afecta decat in mica masura miscarea grevista.
La declaratie liderului Sed Lex, Vasile Marica, prima reactie a venit de la
liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea.Acesta respinge amănarea grevei generale pentru ziua în care Parlamentul dezbate moţiunea de cenzură a PSD la adresa Guvernului Boc.
"Marica să-şi propună la el greve că e oricum mai mult pe la televizor. Noi nu am discutat, dacă avea respect pentru noi, discuta mai întâi cu noi şi nu făcea propunerea la televizor. Cele patru federaţii din învăţământ am decis clar că intrăm în grevă pe 31 mai şi aşa rămâne", a declarat Cornea.
Este de apreciat atitudinea ferma a liderului FSLI, cu siguranta ca in aceste zile vor mai exista si alte incercari de dezbinare.
Ministerul "fierbe" pentru ca mii de elevi riscă să nu susţină proba de bacalaureat programată în 31 mai, din cauza grevei generale anunţate de sindicatele din învăţământ, care ar putea bloca anul şcolar. Ministerul Educaţiei a transmis că vrea să negocieze în această săptămână cu sindicatele evitarea grevei.
Sa negocieze...ce anume? Poate ministrul Educatiei sa opreasca reducerea salariilor cu 25%? Evident ca nu, aceasta masura o ia primul-ministru Basescu...
Poate ca cel mai indicat pentru d-ul Funeriu ar fi sa isi dea demisia.Sa se declare si el, pentru prima data, solidar cu profesorii.Nu spun ca l-am aprecia, dar cred ca am incepe sa-l respectam.Pentru viitorul lui, pentru tineretea lui, chiar ar avea nevoie de aceast respect al nostru...Oricum zilele sale in fruntea ministerului sunt numarate.In viata conteaza si cum iesi din scena...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu