sâmbătă, 29 mai 2010

Schimbam regulile in timpul jocului...

Dupa cum se stie, regulamentul de organizare al examenului de bacalaureat trebuie aprobat pana la data inceperii anului scolar.Ca sa fim mai exacti, pentru elevii care vor sustine examenul de bacalaureat in aceasta vara, acest regulament trebuia aprobat pana la 1 septembrie 2009.Pentru ca elevii in cauza sa cunoasca inca de la inceputul clasei a 12-a care vor fi "regulile jocului".Asa este si normal, trebuie sa recunoastem acest lucru.Pentru cei care sustin in aceasta vara examenul de bacalaureat acest lucru s-a facut putin mai tarziu, respectiv prin ordinul OMECI 5507/06.10.2009, ordin ce poate fi descarcat de aici.
Pe baza acestui ordin elevii claselor terminale au si sustinut doua probe de bacalaureat, respectiv cea de limba romana oral si cea de competente digitale.
Iata insa ca, pentru examenul de competente lingvistice acest ordin a fost modificat prin
ordinul 3979 din 27 mai publicat in M.O 354 din 28 mai 2010, ordin ce poate fi vazut aici.
Practic s-au modificat doua articole, numerele 12 si 26 din metodologia de bacalaureat.
La art 12 s-a introdus posibilitatea arondarii candidatilor proveniti din mai multe unitati si s-a introdus pentru personalul didactic auxiliar posibilitatea de a ocupa functia de asistent in cadrul comisiei de bacalaureat de competente lingvistice si digitale.
La art 26 alin 2, in forma initiala secretarul, membrii, asistenţii si profesorii examinatori din comisiile de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice si digitale sunt selectaţi din unitatea de învăţământ din care provin candidaţii, la propunerea consiliului de administraţie a unităţii de învăţământ.
In forma modificata secretarul, membrii, asistenţii si profesorii examinatori din comisiile de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice si digitale sunt selectaţi, de regulă,din unitatea de învăţământ din care provin candidaţii.
Prin aceasta modificare membrii comisiei nu mai sunt propusi de catre consiliul de administratie, fara a se preciza cine anume face acum aceste propuneri.

La art 26 alin 4,in forma initiala cadrele didactice din alte unităţi de învăţământ se propun de consiliile de administraţie ale acestora, se avizează de inspectorul de specialitate si se numesc prin decizie a inspectorului scolar general.
In forma modificata, cadrele didactice din alte unităţi de învăţământ se numesc in comisiile de bacalaureat de evaluare a competentelor lingvistice si digitale prin decizie a inspectoratului scolar.
Pare suspecta graba cu care a fost emis acest ordin si, este posibil ca, din punct de vedere juridic, acest ordin sa constituie un abuz in serviciu.
Fiind vorba de un examen national este cat se poate de clar ca acest ordin nu trebuia dat la aceasta data.Mai mult decat atat, in acest ordin este vorba si se examenul de competente digitale, examen care a avut deja loc cu o luna in urma.
Ca acest ordin a fost modificat pentru a se impiedica greva generala este un lucru cat se poate de clar.Ramane ca juristii sindicatelor sa decida daca se poate considera ca prin emiterea acestui ordin s-a incalcat art. 248 din Codul Penal "Abuzul în serviciu contra intereselor publice".
Si sa actioneze in consecinta...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu