joi, 20 mai 2010

Legea Educatiei a fost adoptata in plenul Camerei Deputatilor...

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în data de 19 mai, proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de catre guvern, cu 181 de voturi „pentru" şi 85 „împotrivă".
Surprinde numarul mic de voturi impotriva acestui proiect de lege.Aici trebuiau sa fie voturile opozitiei, dar procentul de 32% este foarte mic.Acest lucru deranjeaza pentru ca era vorba de o lega foarte importanta pentru profesori, o lege care nu avea cum sa fie stopata prin absenta.Pentru ca, dupa cum se poate observa din numarul voturilor finale, in timp ce puterea s-a mobilizat pentru a trece aceasta lege, opozitia pare ca nu a reusit sa faca acest lucru.Am facut un calcul simplu...La Camera sunt 183 de deputati ai coalitiei si 148 ai opozitiei.La votul final au votat "pentru" 181 iar "impotriva" 85.Daca facem o scadere, in timp ce de la coalitie au lipsit doar 2 deputati, de la opozitie au lipsit 63...Mult prea multi, cred eu...
Un articol controversat a fost cel care sa permita pre­da­rea istoriei şi a geografiei în lim­bi­le minorităţilor naţionale, la toa­te nivelurile şcolare. Legea mai pre­­­vede şi că, pentru minoritari limba română se predă după ma­nuale speciale, ca şi o limbă străină. So­licitările au aparţinut UDMR, interesată de predarea câtor mai multe discipline în limba maghiară.
Adoptarea articolului respectiv s-a făcut cu 111 voturi pentru, 45 împotrivă şi 10 abţineri. Au votat împotrivă atât deputaţii PSD, care au anunţat că rămân în sala de şedinţă pentru a-i privi în ochi pe "trădătorii nea­mului", dar şi cinci parlamentari PDL, precum fostul lider sindical Cătălin Croitoru.Reprezentantii PNL s-au retras de la votarea acestui articol. Fostul minis­tru al Educaţiei, Cristian Adom­ni­ţei (PNL), a declarat că legea a de­­ve­nit, din Legea educaţiei naţio­na­le, Le­gea educaţiei anti-na­ţio­nale, iar de­putatul PSD Adrian So­lo­mon s-a îngrijorat că "o să aflăm în cu­rând din cărţile de Istorie scri­se în un­gureşte că şi Burebista a fost un­gur, că doar îl chea­mă Boros Pista".
De­putatul PNL Adriana Săftoiu a de­clarat că le­gea "nu este doar o variantă proastă, ci şi foarte ru­şi­noasă, pentru că sacri­fică identitatea naţio­na­lă". "Identi­ta­tea nu stă într-un partid şi nici în pre­şe­dintele României, ci stă în lim­bă. În limba oficială. În Ro­mâ­nia, există două minorităţi - ma­ghia­ră şi celelalte minorităţi", a declarat Săftoiu.
Legea educaţiei va intra în dezbaterea Senatului, for decizional în acest caz.
Ca sa concluzionam...Daca legea va ramane in aceasta forma, istoria si geografia se vor preda in limba minoritatilor, ca sa fim mai exacti in limba maghiara.Vreau sa spun de la inceput ca nu am absolut nimic impotriva maghiarilor si a limbii maghiare.Cred ca un lucru trebuia precizat foarte clar in acest articol de lege...Ce fel de istorie si ce fel de geografie se va studia acolo.Stim cu totii ca elevii romani studiaza atat istoria cat si geografia Romaniei.Ce vor studia elevii apartinand minoritatii maghiare la acelasi nivel de invatamant? Istoria Romaniei sau istoria Ungariei? Geografia Romaniei sau geografia Ungariei?Eu cred ca aici este una dintre probleme.Eu cred ca nu trebuie omis faptul ca, totusi, aceste discipline se vor preda in tara noastra.Si ca, logic ar fi, ca indiferent de limba in care se face predarea, continutul programei scolare sa fie acelasi atat pentru elevii romani cat si pentru cei maghiari.
O alta materie controversata este limba romana pentru minoritati.Legea ar urma sa prevada ca aceasta sa fie predata ca si o limba straina, dupa manuale speciale.Aici cred eu, este o problema foarte delicata.Se stie ca in Constitutie, la art.13 se prevede ca:
"In România, limba oficiala este limba româna."
Intrebarea logica este urmatoarea.Daca limba oficiala este limba romana, cum putem noi sa fim de acord ca tocmai limba romana sa se predea la scoala, fie si in zona maghiara, ca si o limba straina? Pare ilogic si pare ca, pe undeva se incalca si Constitutia.
Daca citim mai departe in Constitutie, observam ca:
" Art. 32
Dreptul la învatatura
(1) Dreptul la învatatura este asigurat prin învatamântul general obligatoriu, prin învatamântul liceal si prin cel profesional, prin învatamântul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare.
(2) Învatamântul de toate gradele se desfasoara în limba româna. În conditiile legii, învatamântul se poate desfasura si într-o limba de circulatie internationala.
(3) Dreptul persoanelor apartinând minoritatilor nationale de a învata limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite în aceasta limba sunt garantate; modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege."


Vedem ca la paragraful al 2-lea, scrie foarte clar ca invatamantul de toate gradele se desfasoara in limba romana.Destul de concludent...Iar ce scrie la paragraful al 3-lea nu cred ca sprijina articolul de lege atat de controversat.E adevarat ca acolo scrie ca "dreptul de a putea fi instruite in limba materna este garantat", doar ca de aici si pana a se studia acolo limba romana ca si o limba straina este o cale lunga.Si plina de maracini, as putea sa spun...
Este adevarat ca in sprijinul articolului din proiectul de lege de mai sus se pot aduce o serie de argumente.De exemplu, jumatatea valona din Belgia invata in limba franceza iar jumatatea flamanda in limba olandeza.Acolo mai sunt si cateva provincii germane care invata in limba germana.Doar ca acolo este altceva...In Belgia, sunt trei limbi oficiale: olandeza, franceza si germana.In Romania, singura limba oficiala este limba romana...Asa stiu eu, din Constitutie...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu