joi, 13 mai 2010

(Inca) Ministrul Educatiei vorbeste singur...

Ministrul Educatiei Daniel Funeriu programase pentru astazi de dimineata o intalnire cu liderii de sindicat.Acestia insa, asa cum promisesera inca de aseara nu s-au prezentat.
Daniel Funeriu i-a acuză pe liderii sindicali din educaţie că nu sunt deschişi dialogului şi că încearcă, prin acţiunilor lor, să dezbine societatea românească.
"Liderii sindicali vor să introducă copiii în lupta cu criza", a acuzat Funeriu, care a precizat că ministerul pe care îl conduce are soluţii legale pentru ca anul şcolar să nu fie blocat, iar bacalaureatul să se desfăşoare în condiţii normale.
Pare comentariul unui om deposit de situatie.Pentru ca asa si este.La ora aceasta Ministerul Educatiei nu mai este condus, in fapt, de catre nimeni.Asa cum este si situatia guvernului.Valul de nemultumiri a atins apogeul si pare ca nimeni nu-i mai asculta.
Orice dialog este din fasa compromis.Acesti guvernanti care de cateva luni nu fac altceva decat sa ne sfideze au ajuns intr-un punct mort.Chiar nu-i mai asculta nimeni…Chiar nu mai are chef nimeni de minciunile lor.Ati vazut si ieri dupa incidentele dintre fortele de ordine si pensionari.Nimeni nu a iesit sa dea un comunicat.Desi chiar era nevoie de o explicatie…
Legat de refuzul liderilor sindicali de a se prezenta joi la dialog, Funeriu a spus că "absenţii nu au niciodată dreptate", şi a spus că aceştia nu sunt deschişi dialogului. Funeriu a declarat, după ce i-a aşteptat timp de o oră pe liderii sindicali la discuţii, că ameninţarea cu boicotarea bacalaureatului reprezintă o tentativă a acestora de a dezbina societatea românească.
Funeriu putea sa declare orice pentru ca nu interesa pe nimeni.Este, de departe cel mai fara sens ministru al educatie pe care l-am avut dupa revolutie.Pare sters si anost in tot ce face.Repeta la nesfarsit aceeasi si aceeasi placa…In momentul acesta chiar nu reprezinta nimic in fruntea educatiei.A incercat sa ne bage pe gat o lege a educatiei aberanta.Este clar ca nu va reusi.Dupa toate evenimentele din ultimele zile, nu cred ca le mai arde de acest lucru, acum.Fac pariu ca aceasta lege va fi retrasa si vom ramane cu legea pe care o folosim acum.
"Transmit profesorilor din România ceea ce o învăţătoare mi-a transmis deunăzi, că elevii pe care ea îi pregăteşte o reprezintă mai mult decât liderii sindicali. Invit profesorii români să ducem împreună la bun sfârşit acest an şcolar", a transmis Funeriu profesorilor.
Vedeti si dumneavoastra, nu face decat sa preia ce spun altii…Boc, Basescu si acum o invatatoare.De ce nu ne transmite ceva care sa vina pur si simplu de la el? Ca de la ministrul educatiei pentru profesori? Ce ma intereseaza pe mine ce a spus o invatatoare care simpatizeaza cu PD-L-ul si cu Basescu?Eu am cu totul alte opinii.Si, ca sa fim intr-un fel in echilibru ii transmit si eu ceva domnului ministru.Asa cum a facut-o doamna invatatoare de care ne pomenea.Acest mesaj al meu este urmatorul…”Domnule ministru, in acest moment cel mai intelept lucru este sa va dati demisia din aceasta functie.Cat mai repede posibil. Este o palarie mult prea mare pentru dumneavoastra.Daca nu o faceti dumneavoastra, veti fi demis, veti vedea.Cineva trebuie sa plateasca pentru situatia care este in acest moment in invatamant.Daca va dati demisia veti avea aprecierea noastra.A tuturor profesorilor cu exceptia doamnei invatatoare pe care o invocati.Si fac si un pariu cu dumneavoastra.Prima zi a grevei generale,31 mai, nu o sa va mai prinda in functia de Ministru al Educatiei.Daca nu plecati singur or sa va demita ei...Colegii Dvs de partid...”
Dar sa revenim la intalnirea care trebuia sa aiba loc astazi…
Liderii celor patru federaţii sindicale reprezentative din educaţie au refuzat să meargă joi la negocierile propuse de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. Sindicaliştii spun că nu vor să discute cu Daniel Funeriu, ci vor negocieri cu guvernul. Liderii au ţinut să îi transmită ministrului, în urma invitaţiei de la o oră la alta anunţată prin mass-media, că hotărârea privind declanşarea grevei aparţine salariaţilor din învăţământ.
"Ministrul Daniel Funeriu s-a trezit abia acum să cheme federaţiile sindicale la negocieri, după ce luni de zile a fost surd la revendicările salariaţilor din educaţie, pe care i-a ignorat complet, încălcând regulile elementare ale dialogului social", spun sindicaliştii.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat miercuri, la Palatul Parlamentului, că îi va invita joi la discuţii pe liderii sindicali din învăţământ şi le-a adresat profesorilor rugămintea de a nu da curs solicitării sindicatelor de a declanşa greva generală pe 31 mai.
Profesorii din întreaga ţară vor intra în grevă generală pe termen nelimitat începând din 31 mai, urmând să boicoteze şi examenele naţionale, au hotărât, miercuri, birourile operative ale celor patru federaţii sindicale din educaţie. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Federaţia Educaţiei Naţionale şi Federaţia Naţionale "Alma Mater" au mai decis că profesorii vor participa pe 19 mai la protestul de amploare organizat în Capitală de celelalte confederaţii sindicale ale bugetarilor. Profesorii nu vor mai pune notele de evaluare în catalog şi vor boicota examenele de sfârşit de an…
Cum credeti ca se va termina acest protest? Asa cum am spus si mai sus sunt dispus sa fac un pariu…Pana pe 31 mai nu stiu daca va fi nominalizat un alt ministru al educatiei. Pariez insa ca pe 31 mai Daniel Funeriu nu va mai fi ministru al educatiei.
Miza pariului propun sa fie o bere sau un suc la terasa din spatele Muzeului Taranului Roman, in ziua de 31 mai, in jur de ora 18.Cine doreste sa faca acest pariu ma poate contacta la adresa cr_bebe@yahoo.com


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Disfuncționalități perpetuate prin noua Lege a Educației Naționale

    În cazul învățământului preuniversitar, raportul dintre cele două părți ale Curriculum-ului Național(curriculum nucleu, corespunzător trunchiului comun din planul de învățământ și curriculum la decizia școlii) a fost mereu modificat de schimbările aduse planurilor de învățământ în ultima perioadă.
    Legea educației perpetuează o serie de disfuncționalități legislative referitoare la rolul și responsabilitățile celor care elaborează și a celor care vor aproba acest curriculum la decizia școlii.
    În cele mai multe cazuri până acum rolul elevilor, părinților și al agenților economici, ai comunității locale a fost pur formal.(în noua lege se dorește totul și în timp scurt,..., imposibil după părerea mea).
    Astfel s-au ales deseori formele atractive și la modă și de cele mai multe ori s-a ținut cont doar de deficitul unor catedre referitor la norma didactică făță de personalul didactic existent.
    Deși există o agenție specializată care are responsabilitatea elaborării și revizuirii politicilor curriculare, ea are de fapt doar rol în atribuirea și avizarea documentelor propuse de Comisiile Naționale constituite la nivelul ministerului( funcționăm după vechea lege a educației).
    Deci, ministerul are în continuare dublu rol: de a constitui comisiile de elaborare a curriculum-ului și de a aproba produsul acestor comisii(vezi: Managementul curriculum-ului în Ro.).

    vezi: Apel național pt rescrierea Legii Educației Naționale în regim de urgență.
    http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=126751
    --------------------
    ...amendarea ipocriziei si demascarea autocratiei, intr-o societate in care reflexele superficialitatii, si ridicolul modifica deja structura firii umane...
    vezi și:http://gabrielnicolaeteodorescu.wordpress.com
    http://www.petitieonline.ro/petitie/protestul_profesorilor_de_fizica_din_romania-p02225042.html
    http://www.petitieonline.ro/petitie/apel_national_pentru_rescrierea_legii_educatiei_nationale-p25985058.html


    dacă ești de acord semnează și promovează petițiile

    RăspundețiȘtergere