luni, 31 mai 2010

Articolul 53 din Constitutie...

Primul ministru Boc ne spune ca diminuarile salariilor si pensiilor sunt legale si ca ele se bazeaza pe art.53 din Constitutie.Acest articol prevede ca:
"Art. 53
Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. "


Consider ca eu, ca profesor, nu ma incadrez in nici un caz in prevederile acestui articol.
Sa le luam pe rand.La paragraful (1) scrie ca drepturile pot fi restranse pentru..."apararea moralei publice".Aici lucrurile sunt clare, nu cred ca eu atentez la morala publica.Aici problema este a celor care ne conduc tara, ei sunt in permanenta acuzati ca "fura".De aceea, daca s-a dorit aplicarea acestui articol ar fi bine ca ei sa fie primii vizati.Mai scrie in acest paragraf ca drepturile pot fi restranse pentru prevenirea unui "dezastru sau ale unui sinistru".Este adevarat faptul ca la "dezastru" se poate interpreta orice, de la felul in care este condusa tara si pana la dezastru economic.Dar, cred ca este bine sa nu mai comentez aici, pentru ca am ajunge iar la partea de morala. Am cautat in DEX semnificatia cuvantului "sinistru":
"SINÍSTRU, -Ă, siniștri, -stre, adj., s.n. I. Adj. 1. Care trezește sentimente de spaimă, de groază; groaznic, înspăimântător. ♦ Care inspiră oroare; oribil. 2. Primejdios, lugubru, funest; criminal2. II. S.n. Dezastru care aduce după sine mari pierderi materiale; calamitate. – Din fr. sinistre. "

Din aceasta definitie, singura parte care ar avea legatura cu salariile ar putea sa fie cea de la urma, cea care spune ca "aduce dupa sine mari pierderi materiale".Doar ca aceste "pierderi materiale" sunt, in fapt, din salariile noastre, de unde rezulta ca acel "sinistru" nu poate sa fie decat unul singur, si anume guvernul Romaniei.
Din punct de vedere juridic, mi-a atras atentia paragraful al 2-lea care spune ca
"Masura trebuie sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu.."...Pai daca este asa, de ce este aplicata doar pentru bugetari si pensionari? Prin "nediscriminatoriu" eu inteleg ca aceasta masura trebuia aplicata pentru toata lumea, in mod egal.Aceasta insemna ca fiecare om din aceasta tara sa contribuie, pe o perioada determinata, cu o suma fixata de guvern, la scoaterea tarii din aceasta criza economica.Si asta indiferent de venitul sau salarial.Poate ca aceasta era solutia cea mai legala.
Daca ar fi contribuit toata lumea, cu siguranta ca suma alocata de catre fiecare dintre noi ar fi fost relativ mica.Un fond de "solidaritate" poate ca ne-ar fi unit...Asta cu conditia ca acel fond sa nu fie gestionat de "ministrul bordurilor", pentru ca banii ar fi luat o alta directie.
Ca o concluzie...Prin evocarea acestui articol din Constitutie cu privire la micsorarea salariilor si a pensiilor, guvernul nu a facut decat sa ne dovedeasca ca legea pe care o doreste va fi din start ilegala.Acel "nediscriminatoriu" va trebui sa fie pus corect in practica.Eu cred ca dupa prima luna in care salariile vor fi diminuate, toti cei afectati vor trebui sa deschida procese.Sunt cateva articole si in codul muncii care, la un eventual proces, vor cantari greu in favoarea noastra...Daca aceste procese se vor deschide de catre sindicate, este cu atat mai bine...Eu unul, cred inca in justitia din Romania.Eu cred ca, in situatia actuala, singura modalitate pentru a opri "jaful" acestui guvern o reprezinta justitia.Sa-i aratam profesorului de drept constitutional ca habar nu are aceasta materie...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu