miercuri, 5 mai 2010

Rezultate competente digitale...

In comunicatul ministerului se precizeaza:
"Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a finalizat centralizarea datelor privind desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale (19-29 aprilie) din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat 2010. Conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene, la această probă au fost evaluaţi 206.101 elevi
(97,17%) dintr-un număr total de 212.088 elevi înscrişi. Doi elevi au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, iar 5.985 nu au susţinut proba. Dintre aceştia, în cazul a 5.123 de candidaţi a fost recunoscut şi echivalat certificatul ECDL, în conformitate cu prevederile stabilite de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Din totalul candidaţilor evaluaţi (206.101), 11.068 (5,22%) elevi au obţinut certificate de competenţe la nivel de începător, 48.619 elevi (22,98%) au intrat în posesia certificatelor care atestă utilizarea computerului la nivel mediu, 67.949 elevi (32,04%) au obţinut certificate de utilizator avansat, iar 78.465 elevi (37%) certificate de utilizator experimentat."

Concluzii: Se spune in comunicat ca doi elevi au fost eliminati pentru tentativa de frauda.In mod clar a fost vorba de exces de zel al comisiei, subiectele erau practice in general, iar putina teorie a fost de bun simt.Si cand spun despre excesul de zel al comisiei ma refer si la faptul ca la acest examen nimeni nu pica, chiar si cu un punct erai declarat utilizator incepator.Dar pana la urma legea este lege, iar daca cei pusi sa o aplice sunt mai catolici decat papa se poate ajunge si la eliminari de genul celor de mai sus.
Din cate cunosc eu personal, in general, rezultatele unui examen respecta curba lui Gauss, in acest caz este vorba de o functie crescatoare si ma intreb ce se intampla daca ar mai fi existat inca o certificare superioara.
Daca privim rezultatele finale ar trebui sa ne bucuram.Iata o disciplina la care elevii romani exceleaza, o disciplina la care aproape 40 la suta dintre elevi sunt declarati experimentati.Surprinde numarul mic de utilizatori incepatori, stim foarte bine ca acest examen a fost sustinut in toate liceele din tara, indiferent de profil zi sau seral.
Indiferent de aceste rezultate o concluzie este cat se poate de clara.Acest examen este foarte util, tinand cont de impactul tehnologiei informatiei in societatea de astazi.
Noul proiect al legii educatiei, varianta Funeriu, prevede ca disciplina TIC va fi introdusa in mod obligatoriu in clasele V-XII si optional in clasele I-IV, si se vor incheia cu examene de competente la sfarsitul claselor a IX-a si a XII-a.
Nu este foarte clar de ce elevii liceelor tehnologice, pentru care se preconizeaza si clasa a XIII-a nu vor studia aceasta disciplina si in clasa terminala.
Dar legea nu a trecut inca de Camera Deputatilor...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu