vineri, 14 mai 2010

Titularizarea in sistem...

Discutiile din Parlament pe tema legii educatiei s-au incheiat.Cu o graba suspecta si cu o viteza maxima a fost discutat si adoptat Statutul Personalului Didactic.Este de neinteles de ce discutiile au durat doar in jur de doua ore pentru intreg statutul, parea ca nimeni nu are chef de discutii.In timp ce la inceputul discutiilor, in zilele trecute, membrii comisiei despicau firul in patru pentru fiecare articol de lege, ieri seara acestia au lucrat cu "motoarele in plin", dar in sensul negativ al cuvantului.Cine are curiozitatea de a vedea "viteza" cu care s-au desfasurat discutiile, nu trebuie decat sa dea un link aici. Chiar nu inteleg de ce la o parte de lege atat de importanta nu au fost prezenti liderii marcanti de sindicat, toata discutia a parut un simulacru.
Parea o piesa regizata in care toti cei de acolo stiau ce trebuie sa se intample.
S-a "obtinut" ceea ce anticipam inca de acum cateva zile, si anume, mentinerea titularizarii in sistemul national de invatamant.Evident ca acest lucru a avut loc ca urmare a celor declarate de presedintele Basescu duminica seara la intalnirea cu sindicatele.Membrii PDL din comisie au votat in unanimitate pentru aceasta schimbare iar cei din conducerea ministerului nu au protestat.Pana la urma aceasta titularizare la nivel de scoala, sustinuta cu "surle si trambite" de catre minister in lunile trecute s-a dovedit un "balon de sapun" atunci cand presedintele a hotarat altfel.Probabil ca acesta a dorit ca prin acest ordin dat celor de la PDL sa mai scada din protestele profesorilor, pentru care titularizarea era chiar un punct fierbinte.Nu as vrea sa cred ca este o intelegere intre PDL si liderii de sindicat, in sensul ca prin acceptarea titularizarii la nivel de invatamant, greva generala din 31 mai sa nu mai aiba loc.Problemele sunt altele, diminuarea salariilor cu 25% este o problema cu mult mai acuta...Sa nu ne imbatam cu apa rece si sa ne imaginam ca presedintele ne-a facut un favor...Daca legea trecea in forma propusa initial de catre PDL, respectiv cu titularizarea la nivel de unitate de invatamant, se incalca art. 15 din Constitutie care prevede ca:
(2) Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.
De aici rezulta ca toate procesele avand ca tema titularizarea in scoala ar fi fost pierdute de catre statul roman.Asa ca nu ne-a facut Basescu absolut nici o favoare.Stati linistiti ca nu face el asa ceva pentru profesori.
Legat de diminuarea salariilor cu 25 %...Tot in Constitutie este un articol care spune ca:
Art. 47
Nivelul de trai
(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.
(2) Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala în unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii.

Ce parere aveti? Chiar simtiti ca acest guvern se straduieste sa va asigure un trai decent? Eu nu simt lucrul acesta...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

3 comentarii:

  1. Cristi, putin le pasa nemernicilor de acest articol din Constitutie. Mai degraba schimba Constitutia decat sa respecte aceasta prevedere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi, sunt din Tara Hategului si miercuri, 19 mai venim la Bucuresti pentru a protesta in fata Parlamentului. Sper sa mobilizati cat mai multe cadre didactice sa vina la protest.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca va fi cel mai mare miting din ultimii ani...Poate ultimul pe care o sa-l prinda acest guvern...

    RăspundețiȘtergere