luni, 10 mai 2010

De ce unii sunt mai favorizati decat noi?

Am citit in presa ca Loteria Română, Hidroelectrica, CFR, Romsilva, TAROM, Compania de Autostrăzi, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea, Regiile judeţene de Transport, Apă-Canal sau de Drumuri şi alte câteva zeci de societăţi comerciale la care capitalul public este majoritar sau integral nu vor fi afectate de măsurile negociate de Guvern cu FMI, deşi fac şi ele parte din sistemul public.
Desi majoritatea dintre ele primesc subventii de la bugetul de stat ele nu vor fi afectate de reducerea salariala.Si asta desi si acolo patron este tot statul roman.
Presedintele Basescu a declarat cu privire la aceste societati urmatoarele:
„Patronatele au plătit deja printr-o restructurare consistentă în 2009 - şi nu mă refer strict la sectorul privat, sunt şi foarte multe societăţi cu capital integral sau majoritar de stat care funcţionează în economia reală. Aceste sectoare s-au restructurat deja. Creşterile de şomaj vin preponderent din sectoarele economiei reale - fie că e sector privat sau sector de stat", a spus Băsescu.
Ionuţ Popescu , şeful Fondului Proprietatea - deţinut încă integral de stat - a afirmat că nu a fost anunţat până în prezent că va trebui să reducă salariile din instituţie şi nu consideră normală o astfel de măsură.
„Nu cred că reducerea este valabilă companiilor de stat. Va fi greu să se aplice şi la instituţiile finanţate de stat, dar şi la noi, pentru că avem contracte colective de muncă", a mai spus Ionuţ Popescu.
Sa recapitulam...Nu se vor taia salariile de la toti cei care primesc bani de la stat.Ca de obicei, vor plati profesorii, cadrele sanitare, justitia, armata si politia.Pentru restul sunt alte reguli chiar daca si ei primesc fonduri de la statul roman.
Sa luam exemplul Regiei de drumuri.Este clar ca ei se ocupa cu intretinerea drumurilor.Din toata tara aceasta.Despre cum sunt drumurile in Romania nu este bine sa discutam acum.Chiar nu imi dau seama care este diferenta, din punctul de vedere al banilor primiti de la stat dintre un profesor si un muncitor de la drumuri.Doar ca pentru unii se pare ca s-au gasit alte reguli.
Si situatia este asemanatoare pentru toate societatile de mai sus...Sa nu uitam un lucru...Unele dintre societatile finantate de catre stat chiar merg in pierdere.Si ma refer aici la regiile de transport, la CFR si la Tarom.Daca in privinta CFR-ului lucrurile sunt poate mai complicate tocmai pentru ca nu exista concurenta din zona privata, la Tarom lucrurile sunt cat se poate de clare.In acest domeniu, al transportului aeronautic exista si alte companii in afara de Tarom.Companii private care, se pare ca au o rentabilitate mai mare decat compania noastra nationala.Dar noi, pentru ca avem orgoliul de a avea o companie nationala de transport aeronautic, respectiv Tarom-ul, ne permitem sa o finantam in pierdere.Vreau sa va spun un lucru...Belgia este o tara foarte dezvoltata din punct de vedere economic.Incomparabil peste noi...Ei insa nu au nici companie nationala de transport aerian si nici nu fabrica vreun autoturism autohton.Dar, sa revenim la subiect...
Reducerea salariilor nu se face la toate societatile in care statul baga banii.
Stiti vorba aceea...Unii sunt mai egali decat altii...
Sa luam si un alt exemplu...Fondul Proprietatea...Angajatii de acolo au salarii uriase.Cu siguranta ca un salariu de acolo echivaleaza cu cel putin trei salarii de profesor.Intrebarea logica este urmatoarea...La ce foloseste Fondul Proprietatea?
La ce folosesc deconcentratele, care, de fapt sunt niste lipitori care sug banii de la stat? Daca tot este criza de ce sa nu ramana la buget decat invatamantul, sanatatea, justitia, politia si armata? Chiar avem nevoie si de Fondul Proprietatea?
Chiar aveam nevoie de aceste deconcentrate? Chiar trebuie sa platim noi, profesorii campania electorala a PD-L -ului?
Si inca ceva...Aseara premierul ecou, Emil Boc, a tinut un discurs pentru linistirea natiunii.Un discurs cinic in care a spus ca-i pare rau pentru parintii lui, carora le va micsora pensia, că alocaţia copiilor şi indemnizaţia pentru persoanele cu handicap nu vor fi afectate, că nici un salariu nu va coborî sub 600 de lei, că se vor plăti datoriile către firme, inclusiv în sectorul medical, şi că vor exista facilităţi pentru societăţile care angajează şomeri.
De asemenea, premierul a spus că vor continua programele "Rabla", "Prima casă" şi "Primul siloz", iar garanţiile guvernamentale vor deveni un instrument pentru susţierea IMM-urilor.
Probabil ca in contextul de mai sus ar fi fost bine ca premierul sa anunte si noi programe ale guvernului, de tipul "Primul WC" sau "Prima groapa"...Stiti vorba aceea...Tara arde si baba...
Revenind la partea serioasa, este incredibil cum, intr-o perioada de criza declarata, premierul se grabeste sa spuna ca statul va plati datoriile catre firme.
Ca sa fie clar...nu avem nimic impotriva domeniului privat.El alimenteaza bugetul prin taxele colectate din acest domeniu.Dar pare suspecta grija cu care a fost facut acest anunt.Stie toata lumea ce categorii de firme private fac afaceri cu statul.Am auzit cu totii de asfaltatorii PD-L-isti si de toate firmele capusa ale celor de la putere.Se stie de catre toata lumea cum se organizeaza licitatiile si de cine sunt adjudecate lucrarile atunci cand este vorba de un contract intre stat si o firma privata...
Ca sa fiu mai clar...Domnilor de la putere...Nu va imaginati ca noi, profesorii, vom fi de acord sa va platim dumneavoastra datoriile acumulate in campania electorala...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu