joi, 27 mai 2010

Dreptul la greva...Legea ne apara...

Greva care se anunta in invatamant tensioneaza atmosfera din scoli si licee.Nu stiu cum a fost in anii de colectivizare fortata dar stiu cum este in aceste momente in educatie.Cu ordin venit de sus se fac presiuni pentru ca examenul de bacalaureat de saptamana viitoare sa fie dat.Cu orice conditii si fara sa mai conteze regulamentele.Se pare ca astazi la conferinta de presa, ministrul educatiei va anunta ca aceste examene se platesc pentru profesorii care participa la ele.Acest lucru vine probabil pentru a stimula profesorii sa participe la aceste examene.Sa nu uitam ca intre timp au mai avut loc si alte examene pentru bacalaureat, respectiv cel de limba romana si cel de competente digitale, doar ca atunci nici nu se punea problema ca ele sa fie platite.
Este o incercare murdara de a "invrajbi" cadrele didactice, unele, cu principii, impotriva altora, cu datorii la banca, ca sa spunem asa...Cum se face ca acest ordin vine tocmai acum, in prag de greva generala? Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume...In acest moment miza nu este greva generala cat este boicotarea examenului de bacalaureat la limba straina.Daca nu ar fi fost programat acum acest examen, poate ca ne-ar fi lasat mult si bine in greva.Sa fierbem "in suc propriu" cum ne spunea Iliescu odata...Doar ca, acest examen de bacalaureat pune probele.Sa nu uitam ca in el nu sunt implicati doar elevii ci si familiile lor.Si cum aceasta nemultumire vine peste cea de reducere a salariilor, va imaginati "cota" PD-L-ului in acest moment.
Revenind la greva de saptamana viitoare...Ea este legala din toate punctele de vedere...
In Legea nr. 168 din 12 noiembrie 1999 privind solutionarea conflictelor de munca se prevede cat se poate de clar:
"Art. 54
(1) Participarea la greva sau organizarea acesteia, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi,nu reprezinta o încalcare a obligatiilor de serviciu ale salariatilor si nu poate avea consecinte negative asupra grevistilor sau asupra organizatorilor.
(3) Pe durata grevei salariatii îsi mentin toate drepturile ce decurg din contractul individual de munca, cu exceptia drepturilor salariale."


Dupa cum rezulta de aici asupra grevistilor nu se poate lua absolut nici o masura negativa.Sau, daca aceasta s-ar lua, ar reprezenta un abuz care s-ar rezolva favorabil, in instanta, pentru salariati.

Tot astazi circula zvonul ca, in cazul in care profesorii unui liceu nu vor dori sa se prezinte la proba de bacalaureat de luni, inspectoratul va aduce profesori de la scolile generale.
Acest lucru insa incalca O.M.E.C.I. nr.5507/06.10.2009 , privind aprobarea calendarului si a metodologiei de organizare si desfăsurare a examenului de bacalaureat -2010, care prevede ca:
(3) Evaluarea competenŃelor lingvistice, pentru limba română, limba maternă si
limba modernă, precum si a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeasi specialitate, din unitatea de învăŃământ. În cazul în care nu există un alt cadru didactic de aceeasi specialitate în unitatea respectivă de învătământ, al doilea profesor examinator va fi selectat din altă unitate de învătământ."


Daca citim cu atentie acolo scrie cat se poate de clar ca unul dintre profesorii examinatori sa fie profesorul care a predat la clasa.

Acest articol are ca sprijin si urmatorul articol din Legea nr. 168 din 12 noiembrie 1999 privind solutionarea conflictelor de munca care prevede ca:
"Art. 53
Conducerea unitatii nu poate încadra salariati care sa îl înlocuiasca pe cei aflati în greva."


Ca sa concluzionam...Salariatii din educatie care se vor afla in greva sunt aparati de catre legile tarii.Ce se intampla acum este doar o incercare de intimidare...atat.
Din punct de vedere legal nu se poate intampla nimic fara acordul nostru.Daca vor reusi sa ne dezbine, nu este decat vina noastra.Eu unul, ca profesor, nu m-as duce la un alt liceu pentru a participa la proba de bacalaureat.Ar insemna ca merg impotriva colegilor mei de acolo si ar fi umilitor pentru mine.Daca sunt profesori dispusi sa faca acest lucru este problema lor...Ca peste tot, exista oameni care au constiinta dar si oameni care nu au constiinta...
Si inca ceva...Circula zvonul ca acum, legat de acesta greva, vor fi schimbati directorii si inspectorii incomozi PDL-ului si vor fi pusi oameni de la partidul portocaliu.Nu neaparat pentru bacalaureat ci mai ales pentru inlesnirea contractelor pe banii publici...Vedeti si dumneavoastra ca, oricum ne-am invarti, tot la banii publici ajungem...Doar ca roata de cascaval este acum putin mai mica iar lupta pentru ea a devenit mai intensa...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu