luni, 13 septembrie 2010

Clopotelul suna din nou…A inceput scoala…

Prima zi de scoala a sosit din nou.Probabil cu mai putina bucurie decat alta data.Situatia economica si politica din tara nu poate sa bucure pe nimeni acum.Multi profesori pleaca din sistem din cauza salariilor de mizerie si probabil ca in curand criza provocata de plecarea medicilor in strainatate va fi dublata de o alta criza legata de plecarea masiva a profesorilor.
Doar ca viata isi urmeaza cursul ei firesc, cu elevii care se intorc la scoala, cu emotia fireasca a parintilor si cu profesorii care isi ocupa locul la catedra.Nu trebuie sa uitam emotia celor care intra acum in clasa I-a pentru care ziua de astazi va deveni o zi de neuitat.
Poate ca este bine ca macar astazi sa uitam de salariile de mizerie, de preturile mari si de situatia economica si sa incercam sa ne bucuram.Un nou an scolar incepe si odata cu aceasta zi se da startul intr-o noua etapa din viata noastra si a elevilor nostri.Un nou an scolar in care vom cauta sa ne bucuram de fiecare reusita a elevilor nostri, pentru ca, in fond, aceasta este satisfactia muncii noastre.Dincolo de salarii, dincolo de problemele de zi cu zi, un profesor traieste prin elevii pe care ii are la clasa.Munca de la catedra chiar nu poate fi platita la adevarata ei valoare de nici un guvern din lumea aceasta.Atunci cand „formezi” oameni, o particica din tine ramane pentru totdeauna impregnata in acestia.Pentru mine, o mare satisfactie o reprezinta faptul ca de multe ori s-a intamplat sa ma intalnesc cu fosti elevi, pe strada.Pe cei mai multi dintre ei nu i-am mai recunoscut, din adolescentii din trecut se transformasera in adultii de acum.Doar ca ei m-au oprit si m-au intrebat simplu…”Buna ziua.Ce mai faceti, domnule profesor?”.Apoi au inceput sa-mi povesteasca ce au facut dupa ce au terminat liceul.Multi dintre ei au terminat intre timp si facultatea si s-au angajat, dar fiecare a pastrat nostalgia anilor de liceu.A acelor ani care i-au transformat din copii in adolescenti si mai apoi in adulti.Fiecare dintre ei si-ar fi dorit sa mai fie elev, cel putin pentru o singura zi.
Acestea sunt o parte dintre bucuriile din viata celor care lucreaza in invatamant.Bucurii care, asa cum am mai spus si mai sus, chiar nu se masoara in bani.
Astazi este din nou, prima zi de scoala… Tuturor elevilor care au inceput acest nou an scolar le doresc sa fie sanatosi, sa „acumuleze” cat mai multe cunostinte, sa aiba satisfactia unor note cat mai mari si, acolo unde este cazul, sa promoveze cu succes examenele de sfarsit de ciclu.
Si sa aiba permanent in minte spusele lui Nelson Mandela… “Educaţia este cea mai puternică armă pentru a schimba lumea”...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

4 comentarii:

  1. Domnule PROFESOR,
    Cu permisiunea dvs. as mai adauga un citat:
    "Educaţia este un vaccin pentru violenţă" (Edward James Olmos).
    Se pare ca actualii guvernanti nu au facut acest vaccin si de aceea sunt atat de violenti cu propriul popor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sincer, eu cred ca actualilor guvernanti chiar nu le-a placut scoala...Au o adversitate nativa asupra profesorilor...

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnulke PROFESOR,
    Intotdeauna INTELIGENTA a reprezentat un pericol pentru cel natang.
    Este foarte adevarat ce spuneti dvs. Probabil aceasta adversitate deriva din faptul ca ei fiind NATANGI si fiind pusi in functii de decizie, se gandesc mereu la "nenorocitii" de profesori care si-au permnis sa le dea pe cap subalterni cu un IQ net superior.
    Probabil ca intre acesti guvernanti si invatatura a existat o simbioza pprecum cea existenta intre PANA DE GASACA si APA cea de toate zilele

    RăspundețiȘtergere
  4. gabriel teodorescu13 septembrie 2010 la 13:48

    ... si cu discursul inceput cu o greseala ... tipica de un ministru al educatiei din Ro... doar am mai avut astfel de specimene... vezi si pe forum edu.ro ... topicul declaratiile ministrului educatiei de la Arad!!!
    Stopati curba de sacrificiu si distrugerea unei categorii sociale numite simplu- bugetari
    si daca sunteti de acord puteti semna aici
    http://www.petitieonline.ro/petitie-p08386056.html
    …TRAIM… CAT VOM MAI PUTEA …, intr-o societate in care reflexele superficialitatii, si ridicolul AU MODIFICAT deja structura firii umane…

    RăspundețiȘtergere