sâmbătă, 4 septembrie 2010

Incep procesele dintre membrii FSLI si Ministerul Educatiei...

Printr-un comunicat de presa, comunicat ce poate fi citit aici, federatia FSLI anunta ca in curand peste o suta de mii de cadre didactice vor actiona ministerul in judecata pentru reducerea indemnizaţiei de concediu cu 25 la sută si pentru disponibilizari abuzive.In cazul reducerii banilor de concediu s-a incalcat art.145 din Codul Muncii, cel care reglementeaza plata indemnizatiei de concediu:
"TITLUL III - Timpul de muncă şi timpul de odihnă
CAPITOLUL 3 - Concediile
SECTIUNEA 1 - Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor
Art. 145. [cuantumul şi plata indemnizaţiei de concediu]
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă. (2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu."
Din alin(2) rezulta cat se poate de clar cum se calculeaza plata concediului de odihna.Se face o medie zilnica a drepturilor salariale pe ultimele 3 luni de zile de dinainte de concediu si se inmulteste cu numarul zilelor de concediu.Cum ultimele 3 luni de zile inaintea concediului nu au fost afectate de catre reducerea cu 25% a salariilor, rezulta ca baza de calcul a mediei zilnice nu trebuia sa fie deloc afectata de aceste reduceri.Ca cei de la minister au calculat indeminizatia pe concediu cu o reducere de 25%, este o alta poveste.Acum vor trebui sa faca fata unui proces urias, pentru ca atunci cand o suta de mii de oameni deschid un proces pentru o aceeasi cauza, este cat se poate de clar faptul ca acest proces va fi urmarit de catre intreaga opinie publica.Si cum este vorba despre un conflict de munca, in mod logic, durata acestui proces nu va fi una de lunga durata.Si ar mai fi ceva de spus despre acest proces...Este cat se poate de trist faptul ca intr-o tara asa zis democratica, o intreaga categorie sociala a ajuns sa isi ceara dreptatea in justitie.Este trist si nedrept faptul ca pentru cei care sunt acum la putere legea nu mai are absolut nici o valoare.
Doar ca este si o parte buna in acest proces care va urma...Pentru ca, de fapt, acest proces este intre "noi si ei".Intre "noi", cei care de doi ani de zile suntem batjocoriti si furati si "ei" cei care, in dauna noastra, sfideaza legile doar pentru a-si umple buzunarele.Poate ca este singura noastra sansa de a dovedi ca avem dreptate...

Si pentru ca tot discutam despre "abuzuri" in domeniul educatiei, as vrea sa discutam despre doua dintre ele:
1. Ordinul nr. 4.717/23.08.2010 privind modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ încalcă Legea învăţământului, cu privire la structura consiliului de administraţie. Prin acest ordin de ministru se stabileste o alta structura a consiliului de administratie decat cea impusa de catre Legea invatamantului care este o lege organica si deci care nu poate fi modificata printr-un ordin de ministru.Ca o observatie usor hazlie care dovedeste "priceperea" celor care elaboreaza asemenea acte, in ordinul 4717/23.08.2010 se spune ca din consiliul de administratie face parte si contabilul unitatii de invatamant, doar ca, de cativa ani incoace aceasta functie poarta denumirea de administrator financiar.
2.Ordinul 405/31.08.2010 care interzice liderilor de sindicat degrevaţi de norma, sa poata preda maximum 4 ore pe săptămână, la plata cu ora, desi potrivit art. 51(11) din Legea nr. 128/1997 au acest drept.Suntem iar in situatia in care o lege organica este modificata, in mod ilegal, printr-un ordin de ministru.

Ca o concluzie...Abuzurile continua...Si vor continua pana cand noi profesorii ne vom trezi, pana cand sindicatele se vor organiza mai bine si pana cand,impreuna, vom stii sa spunem NU...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu