joi, 16 septembrie 2010

Funeriu, “persona non grata” pentru Comisia de Invatamant de la Senat...

La finele săptămânii trecute senatorul PSD Ioan Mang a declarat că toţi membrii Comisiei de Invatamant din Senat sunt afectaţi de declaraţiile ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Acesta din urmă îi arătaseră cu degetul pe membrii comisiei senatoriale, pe care îi acuza că îi blochează Legea privind reforma în Educaţie în Senat - cameră decizională pentru această lege. Mang spune că ministrul e aşteptat la comisie pentru a le oferi explicaţii senatorilor.
„Dacă el continuă să facă asemenea declaraţii, noi vom refuza să mai lucrăm în prezenţa ministrului. Păi dacă noi doream să-i blocăm legea, mai stăteam 10 - 12 ore în medie pe zi pentru a redacta legea? Problema e că avem o lege proastă pe care suntem nevoiţi să o rescriem, articol cu articol! Sperăm ca în această sesiune să o finalizăm. Pedeliştii spun chiar că abia în martie va fi finalizată”, a declarat Mang, membru în comisia pentru Educaţie.
Senatorul PSD a dat şi două exemple privind unele dispoziţii ale legii trimise de către Funeriu spre Parlament şi care, spune Mang, au trebuit obligatoriu schimbate. Astfel, spune parlamentarul, iniţial legea dispunea eliminarea titularizării, prin ocuparea posturilor în şcoli exclusiv prin concursuri organizate de către directorii şcolilor. Mang: „Am modificat, astfel încât să se organizeze concurs doar pentru acele posturi care sunt libere sau rezervate”.
De asemenea, Mang a condamnat ideea probei multidisciplinare la Bacalaureat, pentru ştiinţele exacte, în condiţiile în care în licee nu se predă vreo probă multidisciplinară. Astfel, un singur profesor nici măcar nu ar putea corecta o asemenea lucrare multidisciplinară.
„Domnul Funeriu trebuia să fie primul ministru remaniat. Educaţia e distrusă de către acesta pe zi ce trece”, e concluzia pesedistului.
Prin atitudinea sa de marţi, şi senatorul PDL Petru Filip, vicepreşedinte al Senatului, arată că nu e de acord cu declaraţiile ministrului Funeriu. Chiar dacă sunt colegi de partid, Filip salută faptul că cei de la comisia senatorială „redactează şi amendează Legea Învăţământului făcând abstracţie de criteriul politic”. Conform spuselor pedelistului, dacă la Camera Deputaţilor legea a trecut pe criterii politice, la Senat primează acum criteriul profesional. „Se observă faptul că toţi membrii comisiei de la Senat provin din sistemul de învăţământ. Poate că în acest fel vom avea o lege cu adevărat bună”, a concluzionat Filip.
Ca o concluzie, cam acesta este in momentul actual stadiul Legii Educatiei la Comisia de Invatamant de la Senat.Avand majoritatea in aceasta comisie, opozitia chiar “face legea”.Eu cred ca aceasta Lege a Educatiei este singura infrangere pe care o cunoaste PDL-ul in acest mandat.Senatul fiind camera decizionala, cei de la comisie vor elabora legea dupa bunul lor plac.Iar apoi, in plen, este greu de crezut ca se va discuta din nou, articol cu articol toata aceasta lege.Nu stiu daca va mai amintiti de “elanul” pe care il avea actualul ministru atunci cand a trimis aceasta lege catre parlament.Atunci ne spunea ca legea se va aplica de la 1 septembrie 2010.La cum decurg dezbaterile, legea va avea o cu totul alta forma decat cea propusa de catre minister si se va aplica cel mai devreme incepand cu anul scolar viitor.
Este interesant si faptul ca nici macar senatorii din PDL nu sunt de acord cu legea propusa de catre minister.Mie personal mi-a placut ironia din declaratia senatorului PDL Petru Filip atunci cand a spus ca toti membrii comisiei provin din sistemul de invatamant…In timp ce ministrul educatiei nu provine din acest sistem…Ca la noi, la nimeni…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

2 comentarii:

  1. gabriel teodorescu16 septembrie 2010 la 17:51

    CER AJUTORUL COLEGILOR DIN SISTEM, care cunosc legislatia in vigoare...pt ca eu stiam cu totul alceva...
    In antetul unui act oficial, fisa individuala a postului, scrie...
    vezi:
    http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=134695

    ... in temeiul, LG. 128/1997 si al CCM unic judetean, la nivel de ramura 2007-2008, incheiat intre ISJ... si Sindicat..., inregistrat la DMPS in 2008, febr. la care subsemnatul/subsemnata ader, obligandu-ma sa respect prevederile CCM, se incheie astazi... prezenta fisa individuala a postului, valabila pt anul scolar 2010-2011.

    ... etc...
    apoi
    domnul/doamna... posesor al contractului individual de munca..., din..., in registrul general de evidenta al salariatilor, negociaza CCM, urmatoarele atributii si sarcini.
    1.
    Sarcinile de serviciu obligatorii, reprezentand... norma de baza corespunzatoare unei parti de.... din salariul de baza, stabilite la data de...

    ...
    in fisa sunt multe spatii libere... care se vor completa de cond. unit. scolare...
    conform nici eu nu stiu...

    INTREBARE:
    pot functiona daca nu am semnat acest act???... pt ca mi s-a precizat ca de maine nu mai pot!!!
    ...
    1. mai este valabil CCM de anul trecut si CIM, ??? eu stiam ca pe ramura era 2007-2010!
    2. noi in preuniv. dupa care CCM la nivel de ramura functionam?
    3. CIM eu stiam ca se semneaza la fiecare inceput de an???
    ... prin exprimarea aceasta se pare ca cei care au semnat sunt de acord cu toate prevederile unui CIM , in avans ...
    studiind in amanunt documentul... am mai gasit ceva!!
    ... in finalul I.
    In functie de nevoile specifice ale unit. de invatamant , salariatul se obliga sa indeplineasca si alte sarcini repartizate de angajator, in conditiile legii.
    II. Obligatiile/ atributiile suplimentare , conform reglementarilor in vigoare, stabilite la inceput de an scolar 2009-2010.

    ...NOI SUNTEM IN ANUL SCOLAR 2010-2011!!!
    ati semnat asa ceva??? in acest an...

    ... parerea mea... semnand astfel de acte ... se incearca sa se mascheze reducerile salariale si toate sporurile pierdute, in anul anterior...astfel nu vom mai avea posibilitatea de a actiona in instanta cf. prevederilor Codului Muncii actual, nu cel la care lucreaza guvernul Boc!

    ... astept raspunsuri urgente!... Sinvlex, FSLI,FEN???... colegii care cunosc mai bine legea
    va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru Gabriel Teodorescu


    Nefiind un expert in domeniu, imi permit totusi, cu acceptiunea dvs. sa va supun atentiei cateva paragrafe din Lege:

    Art.42 (2) Activităţile concrete, corespunzătoare prevederilor alin. (1), sunt prevăzute în FIŞA POSTULUI, tipizată la nivel naţional, elaborată de Ministerul Învăţământului ÎMPREUNĂ CU FEDERAŢIILE SINDICALE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT RECUNOSCUTE LA NIVEL NAŢIONAL ŞI INCLUSĂ CA ANEXĂ LA CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCĂ. În fişa individuală a postului sunt incluse activităţile concrete cuprinse la alin. (1) lit. a) şi sunt selectate acele activităţi prevăzute la alin. (1) lit. b) care corespund profilului, specializării şi aptitudinilor persoanei care ocupă postul didactic respectiv. Fişa individuală a postului, REVIZUITĂ ANUAL, constituie anexă la contractul individual de muncă.

    Art.46 NORMA DIDACTICĂ de predare a personalului de conducere din unităţile de învăţământ, a personalului de îndrumare şi de control SE STABILEŞTE PRIN FIŞA POSTULUI, anexă la contractul individual de muncă, CU REVIZUIRE ANUALĂ, în baza prezentului statut şi a normelor metodologice aprobate de Ministerul Învăţământului.

    Art.79 NORMA DIDACTICĂ de predare a personalului de conducere din unităţile de învăţământ, a personalului de îndrumare şi de control SE STABILEŞTE PRIN FIŞA POSTULUI, anexă la contractul individual de muncă, CU REVIZUIRE ANUALĂ, în baza prezentului statut şi a normelor metodologice aprobate de Ministerul Învăţământului.
    (3) FIŞA INDIVIDUALĂ A POSTULUI nominalizează activităţile din fişa tipizată, stabilite, CU ACORDUL CADRULUI DIDACTIC, de catedră sau de către departament. Fişa individuală, REVIZUITĂ ÎN FIECARE AN UNIVERSITAR, constituie anexă la contractul individual de muncă.


    Deasemenea trebuie sa mai studiati art. 115, 119, 120 si 123 si, totdata sa verificati in Regulamentul de organizare si functionare al institutiei in care va desfasurati activitatea, in ce constau abaterile disciplinare la care se pot aplica prevederile titlului din Lege referitoare la raspunderea disciplinara.


    NU VA LASATI ! sUNT MAI MULTE ETAPE PRIN CARE SA TRECETI PANA LA DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCA.
    SINDICATUL ESTE OBLIGAT SA VA SIGURE ASISTENTA JURIDICA SI PROTECTIE

    RăspundețiȘtergere