vineri, 24 septembrie 2010

Traian Basescu doreste desfiintarea tuturor scolilor din mediul rural...

Ieri a aparut in presa o declaratie a presedintelui cu privire la sistemul educational...
"Din câte ştiu eu, nu doar 1.300 de şcoli trebuiau închise, au sub 20 de elevi şi ţinem profesori cu cheltuieli foarte mari. Vreo 3.000 de şcoli ar trebui închise", a spus Traian Băsescu. "Odată date la administraţia locală, primarului îi va fi mult mai greu să închidă şcoala. Asumă-ţi tu, Minister, tu, Guvern, închiderea şcolii, a spitalului", a completat şeful statului.
Sindicaliştii spun că, în medie, s-ar închide astfel 80 de şcoli în fiecare judeţ. "Înseamnă că în toate comunele din România nu vom mai avea şcoli. Gândiţi-vă că sunt 3.000 de consilii locale. Este aberant. Asta înseamnă să nu mai facem şcoală în mediu rural, să facem numai în urban. Putem discuta de 30-35.000 de posturi care pot să dispară", a precizat secretarul general al FSLI, Liviu Pop. În doar doi ani de guvernare PDL au fost desfiinţate peste 1.000 de şcoli şi peste 22.000 de posturi.
Asa cum a declarat si liderul FSLI, in tara sunt in jur de 3000 de consilii locale.Se stie si faptul ca acolo numarul de elevi este mai mic decat in mediul urban si ca la multe dintre aceste scoli functioneza destul de putine clase.Doar ca acest lucru nu este de ieri sau de astazi ci asa a fost mereu.Si pe vremea lui Ceausescu scoala de la sat functiona cu un numar mic de elevi doar ca nu l-am auzit niciodata pe acesta spunand ca trebuie sa desfiinteze aceste scoli.Se pare ca am ajuns intr-o situatie cu mult mai grava decat era atunci, in sensul ca celor care ne guverneaza acum chiar nu le mai pasa de copiii ramasi inca la sat.Ce ar dori presedintele Basescu sa faca un elev de 8 ani care este acum in clasa a II-a, undeva la tara? Sa faca naveta zilnic intre satul sau si cel mai apropiat oras? Nu ar avea probabil cu ce sa ajunga, pentru ca nici transportul local dintre sat si oras nu mai este asa cum a fost odata.Poate acest elev sa locuiasca singur la o gazda din orasul respectiv? Cu siguranta ca nu...Se spune de cele mai multe ori ca intr-un sat personalitatile locale sunt primarul, preotul si invatatorul.Ei dau "culoare" acelui sat, ei sunt "sfatul batranilor" de acolo.
Iata ca, prin grija presedintelui, invatatorul trebuie sa plece...Impreuna cu elevii sai...Asa cum o fac tiganii nomazi...In toata aceasta ecuatie ceva nu este logic.De ce trebuie sa plece din satul respectiv atat profesorii cat si elevii pentru a-si desfasura activitatea in alta parte? Nu ar fi mai bine ca cel care pleaca sa fie actualul presedinte?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu