miercuri, 19 octombrie 2011

Ministerul introduce sali de "reflectie" in scoli...

Ministerul Educaţiei vrea să-i pedepsească pe elevi în săli speciale, numite ,,de reflecţie". Astfel elevul care nu e cuminte după ce i s-a atras atenţia verbal va fi pus sa stea o oră în sala de reflexie unde va fi supravegheat de profesori.Tipul de activitate suplimentară va fi stabilit de cel care aplică sancţiunea.Singura problemă cu care se confruntă autorităţile pentru punerea în aplicare a acestui plan, este lipsa spaţiului în cadrul instituţiilor de învăţământ.Această noutate apare în proiectul de Regulament privind organizarea şcolilor. Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial si se vrea sa inlocuiasca vechiul ROFUIP care este valabil din anul 2005.
Articolul respectiv este postat mai jos iar intregul proiect al Regulamentului privind organizarea şcolilor poate fi citit aici:

Art. 124. – (1) Observatia individuala consta în atentionarea elevului cu privire la încalcarea
regulamentelor în vigoare si consilierea acestuia astfel încât sa dovedeasca, ulterior, un
comportament corespunzator. Elevului i se va atrage totodata atentia ca, în situatia în care nu îsi schimba comportamentul, i se va aplica o sanctiune mai severa.
(2) Sanctiunea se aplica de diriginte/profesorul pentru învatamântul primar sau director.
(3) Sanctiunea este însotita de obligatia de a desfasura activitate suplimentara în scoala,timp de o ora, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sala din unitatea de învatamânt, stabilita pentru desfasurarea acestor tipuri de activitati si denumita sala de reflectie. Tipul de activitate suplimentara este stabilit de cel care aplica sanctiunea si poate fi: lectura suplimentara, completarea de fise de lucru etc.

Asadar, ministerul doreste infiintarea unor sali de reflectie care vor fi, de fapt, sali de corectie.
Ca o parere personala aceste sali ar putea sa fie utile in masura in care acolo se vor desfasura activitati didactice de genul pregatire suplimentara, remedierea cunostintelor sau rezolvarea temelor pentru acasa.Problema care se pune este cea a profesorilor care sa-i "supravegheze" pe cei pedepsiti pentru ca profesorul de serviciu pe scoala are de rezolvat alte sarcini in ziua respectiva.
Imi amintesc ca si in Belgia exista ceva de genul acesta.Elevii care care nu respectau regulamentul scolar ramaneau dupa ore la scoala unde desfasurau diverse activitati didactice.Parintii erau anuntati despre faptul ca elevul va ramane la scoala in ziua si la ora respectiva si semnau ca au luat la cunostinta.
In concluzie, aceste "pedepse" pot fi in folosul elevilor.Cu conditia ca legea respectiva sa fie publicata in Monitorul Oficial...Ramane insa de vazut si cand anume se va petrece acest lucru...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu