vineri, 21 octombrie 2011

Accesul in scoala pe baza de cartele, un nou “bluf” al ministrului Funeriu...

Ministrul Funeriu a declarat aseara, la finalul Consfătuirii Naţionale a inspectorilor şcolari generali şi a directorilor caselor corpului didactic, că modul în care se controlează absenteismul şcolar este la nivelul de organizare a şcolii, împreună cu autorităţile publice locale.

"Am stabilit în cadrul întâlnirii câteva repere legate de organizarea sistemului şi mă refer la ceea ce ţine de absenteism şi de combaterea absenteismului. S-au făcut paşi importanţi, inspectorii şcolari generali mi-au raportat că s-au făcut paşi importanţi în această direcţie, însă mai este mult de lucru. Sunt convins că pe parcursul acestui an şcolar vom asista la rezultate foarte bune în ceea ce priveşte reducerea absenteismului şcolar. Organizarea şcolilor este răspunderea exclusivă a autorităţilor publice locale, iar Ministerul Educaţiei are menirea de a stabili politicile generale. Modul în care se controlează absenteismul şcolar este la nivelul de organizare a şcolii, împreună cu autorităţile publice locale. Punerea în practică a acestor măsuri revine autorităţilor publice locale. Aici se va vedea diferenţa între primarii cărora le pasă de şcoală şi primarii cărora nu le pasă foarte mult de şcoală", a spus Daniel Funeriu.

Potrivit acestuia, mijloacele de reducere a absenteismului şcolar pot să fie foarte diverse şi merg în unele şcoli de la cartele de acces a elevilor în şcoală până la cataloage electronice.

"Există o multitudine de posibilităţi tehnice pentru a pune în aplicare aceste politici. Mijloacele tehnice sunt decise şi alese de şcoală, respectiv de autorităţile publice locale, iar politicile naţionale sunt puse în practică de minister. Ministerul Educaţiei nu are atributul legal de a cere primăriilor ceva, dar şcolile sunt evaluate permanent în ceea ce priveşte calitatea lor şi, până la urmă, rezultatele şcolilor sunt cele care arată foarte clar care este calitatea unei şcoli. Aceste rezultate sunt în directă relaţie cu absenteismul şcolar, cu cât absenteismul este mai scăzut, cu atât rezultatele sunt mai bune", a afirmat ministrul Educaţiei.

Asadar, dupa ce la inceputul anului scolar ministrul Funeriu ne explica prin celebra “Foaie de parcurs” ca din semestrul al II-lea accesul in scoala se va face exclusiv pe baza de cartele, acum face un pas inapoi si lasa acest lucru la decizia primariilor.Cat priveste “pasii importanti” raportati de catre inspectorii scolari ca ar fi fost facuti in combaterea absenteismului, acest lucru nu aminteste decat de celebrele raportari ale secretarilor judeteni de pe vremea lui Ceausescu cu privire la “recolta la hectar”.Atata timp cat actualul ministru nu a predat macar o ora intr-o scoala romaneasca, chiar nu are cum sa perceapa care sunt realitatile sistemului.Este usor sa stai comod intr-un turn de fildes si cei din jur sa “se gudure” in jurul tau si sa inceapa sa te laude.Doar ca, este bine ca din cand in cand sa mai apara cineva care sa si spuna si ca “imparatul este gol”.

In concluzie, si accesul in scoala pe baza de cartele va fi tot un “bluf”, asa cum au fost si multe dintre celelalte masuri prezentate “pompos” de catre actualul ministru al educatiei.Asa cum tinde sa devina chiar si Legea Educatiei, o lege care desi exista nu se poate aplica…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu