marți, 11 octombrie 2011

Ministerul Educatiei ne mai da o "teapa"...Metodologiile de aplicare a LEN nu au fost publicate in termenul prevazut de lege...

Potrivit articolului 361, alineatul 6 al Legii Educaţiei Naţionale, „în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului elaborează metodologiile, regulamentele şi celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi şi stabileşte măsurile tranzitorii de aplicare a acestora".
Asa incepe comunicatul emis ieri de catre MECTS in legatura cu metodologiile de aplicare a Legii Educatiei.Doar ca, in loc sa prezinte aceste documente, ministerul ne spune in acest comunicat ca metodologiile respective au fost trimise spre a fi publicate in Monitorul Oficial.Cine doreste sa citeasca acest comuniat o poate face aici
Asadar, daca dorim sa vedem aceste legi suntem indrumati sa consultam varianta lor initiala de pe site-ul ministerului fara insa sa se spuna nimic despre varianta finala, cea care a fost trimisa "chipurile" spre publicare in Monitorul Oficial.In mod normal, daca ministerul era de buna credinta, aceste documente erau acum publicate, in varianta lor finala, pe site.
Ca o parere personala, se doreste intarzierea cat mai mult a publicarii acestor metodologii pentru a se "impiedica" ca gestionarea scolilor sa se faca exclusiv de catre consiliul de administratie din unitatile respective.Surprinde faptul ca, dupa ce la inceputul anului Legea Educatiei era prezentata ca o mare realizare de catre cei de la putere, acum tot ei cauta prin toate mijloacele sa intarzie aplicarea ei.Si cum una dintre principalele mize o reprezinta directorii scolilor, nu ar fi de mirare daca ne-am trezi ca acestia vor fi numiti de catre inspectorat pana la alegerile viitoare si ca prin aceasta metoda cei de la putere vor avea pana atunci "controlul" asupra scolilor.
In comunicatul ministerului se subliniaza faptul ca acesta doar "elaborează"aceste metodologii, lasand sa se inteleaga ca cei de la minister si-au facut datoria si ca, vinovati de nepublicare sunt cei de la Monitorul Oficial.Aceasta este o "smecherie" ieftina care nu face decat rau invatamantului romanesc pentru ca, in momentul de fata in acest domeniu suntem intr-o criza mult mai mare decat criza financiara.Fara o legislatie solida si bine pusa la punct, fara o strategie clara de viitor, cu haos si cu "idei trasnite" chiar nu se prevede un viitor bun pentru elevii aflati pe bancile scolii.
Si pentru ca cei de la minister au invocat art.361 din Legea Educatiei, poate ca era bine sa-l citeasca pe tot si nu doar alineatul 6.
ART. 361
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã Legea învãtãmântului nr. 84/1995, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din 10 decembrie 1999, cu modificãrile si completãrile ulterioare, Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificãrile si completãrile ulterioare,art. 14 alin. (2) din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitãtii educatiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 642 din 20 iulie 2005, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 87/2006, cu modificãrile ulterioare, Ordonanta Guvernului nr. 10/2009 privind dreptul studentilor înmatriculati la formele de învãtãmânt la distantã sau cu frecventã redusã de a continua studiile la programe de studii de licentã autorizate sã functioneze provizoriu sau acreditate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 581 din 20 august 2009, precum si orice alte dispozitii contrare.

In concluzie, daca toate legile vechi privind educatia sunt acum abrogate si daca metodologiile de aplicare privind noua Lege a Educatiei nu au fost publicate in termenul prevazut, care este legea prin care functioneaza astazi 11 octombrie 2011 invatamantul romanesc?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu