sâmbătă, 15 octombrie 2011

FSLI se adreseaza institutiilor Uniunii Europene cu privire la reesalonarea drepturilor salariale castigate in justitie...


Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă că se va adresa instituţiilor Uniunii Europene, după ce Camera Deputaţilor a aprobat miercuri reeşalonarea până în 2016 a drepturile băneşti câştigate în justiţie după reducerile salariale.

Într-un comunicat intitulat "Deputaţii Puterii legiferează încălcarea drepturilor cetăţeneşti", reprezentanţii FSLI îşi exprimă nemulţumirea faţă de acest vot, afirmând că acesta "este încă o dovadă că nu trăim într-un stat de drept".

"În ciuda semnalelor de alarmă transmise în mod oficial de toate instituţiile reprezentative ale puterii judecătoreşti, deputaţii care susţin Guvernul Boc au legiferat ticăloşia Executivului de a încălca atât drepturile cetăţeneşti consacrate de Constituţia României şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cât şi prerogativele celei de-a treia puteri în stat. (...) Angajaţii din învăţământ au de recuperat de la Statul român, în urma proceselor câştigate, aproximativ 6 miliarde de lei, însemnând 1,2% din PIB. Orice întârziere înseamnă eforturi financiare suplimentare pentru bugetul ţării, având în vedere dobânzile şi rata inflaţiei care trebuie luate în calcul, în momentul în care se vor face plăţile", mai spun cei de la FSLI.

Conform actului normativ aprobat de Camera Deputaţilor, salariaţii care au câştigat procesele ar trebui să îţi primească drepturile în intervalul 2012-2016, respectiv 5% din valoarea titlului executoriu în 2012, 10% - 2013, 25% -2014, 25% - 2015 şi 35% - 2016.

Probabil ca doar in tarile africane se mai intampla ca aplicarea unei hotarari definitive a unei instante sa fie pusa in aplicare in 5 ani de zile.Este curios faptul ca, desi au micsorat drastic salariile din educatie nu sunt bani pentru aplicarea acestor hotarari ale justitiei.Si ar mai fi ceva de spus aici…Atunci cand m-am angajat in educatie, in 1994 aveam in liceu 1500 de elevi si in jur de 100 de profesori.Acum numarul elevilor este in jur de 750 si al profesorilor in jur de 50.Ce s-a intamplat in liceul in care predau s-a intamplat la toate liceele pentru ca numarul de elevi a scazut drastic raportat la vremurile acelea.Intrebarea care se pune este urmatoarea…Cum putea “suporta” statul roman plata salariilor profesorilor in 1994, atunci cand numarul cadrelor didactice este cel putin dublu fata de cel de acum? Raspunsul este cat se poate de simplu…Atunci nu exista PDL-ul si, cu siguranta ca “se fura” mai putin…


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu