luni, 3 octombrie 2011

Cele mai bune facultati din Romania...

Studenţii şi candidaţii la facultate vor putea şti începând din acest an cât de performant este programul de studii pe care îl urmează. Ministerul Educaţiei a finalizat clasificarea tuturor programelor oferite de universităţi împărţindu-le în cinci categorii valorice: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab.

Conform evaluării MECTS, doar o cincime dintre programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top. În categoria B se înscriu 22,1% din totalul de 1075 de programe, în timp ce categoria C strânge aproape un sfert dintre programele de studiu. Cele mai puţine se regăsesc în grupa D- 12%, în timp ce clasa E adună 20% din programe.

Clasificarea arată că spre exemplu, programele de top în domeniul matematicii sunt cele derulate de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În domeniul Chimie , programele de top sunt cele ale Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Cele mai bune programe de Geografie şi Fizică aparţin Universităţii din Bucureşti, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

În privinţa Biologiei, programele de clasa A sunt cele ale Universităţii "Babeş-Bolyai" şi cele ale Universităţii din Bucureşti, în timp ce Dreptul de categorie A aparţine Universităţii din Bucureşti, Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Sociologia are doar două programe de tip A: în cazul Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Programele de top în economie se derulează în schimb, la Academia de Studii Economice, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Filosofia se încadrează în categoria de elită la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în timp ce programele de psihologie din prima grupă aparţin Universităţii "Babeş-Bolyai" şi Universităţii de Vest din Timişoara .

Asadar, la o prima vedere, cele mai multe facultati din top apartin Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.Este o recunoastere a faptului ca aceasta universitate este cea mai performanta din Romania, este o recunoastere a unui manageriat foarte bun facut acolo.Un lucru este cat se poate de cert...Domnul Andrei Marga este cea mai proeminenta personalitate din educatie de dupa Revolutie...Chiar daca acum cei de la putere incearca prin toate mijloacele sa-l denigreze...Incercati sa-l comparati pe Andrei Marga cu Daniel Funeriu...Este ca nu au nici un punct comun?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu