joi, 27 octombrie 2011

Buget special alocat de catre Parlamentul European pentru combaterii abandonului şcolar în statele membre

Ramona Mănescu, membră a Comisiei pentru Cultură şi Educaţie, a propus un amendament referitor la combaterea abandonului şcolar la bugetul UE pentru anul 2012 care a fost votat, miercuri, în plenul Parlamentul European, se arată într-un comunicat remis de biroul europarlamentarului român.
"România are o rată a abandonului şcolar de 16,6%, conform statisticilor Comisiei Europene, ce depăşeşte media europeană. Criza economică actuală şi veniturile mici sunt doar o parte dintre cauzele care stau la baza agravării acestui fenomen. Este extrem de îngrijorător ca autorităţile române nu iau măsuri eficiente pentru viitorul copiilor noştri. Solicit public guvernului României să pregătească urgent o lege care să prevadă măsuri concrete pentru reducerea numărului tinerilor care abandonează şcoala, deoarece odată rămaşi fără studii aceştia îşi pierd şansa la un loc de muncă şi o viaţă decentă."
Conform angajamentelor luate la nivel european de România, rata abandonului şcolar ar trebui redusă la 10%, până în anul 2020.

"Prin intermediul acestui amendament, în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, şcolile vor putea beneficia de finanţare europeană pentru proiecte care urmăresc îmbunătăţirea metodelor educaţionale, formarea cadrelor didactice şi schimbul de bune practici în vederea creării unui model de învăţare adaptat nevoilor fiecărui elev, capabil să prevină şi să combată abandonul şcolar."
Parlamentul European a votat miercuri bugetul UE pentru anul 2012 pentru creştere economică, ocuparea forţei de muncă şi inovaţie. Unul dintre aspectele esenţiale ale acestui buget l-a constituit propunerea venită din partea PE de mărire a finanţărilor acordate educaţiei, iî special a liniei bugetare destinate Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii.

Asadar, initiativa europarlamentarului Ramona Mănescu a fost un succes.Problema esentiala care se pune acum este cum vor fi cheltuite aceste fonduri in Romania.Daca ministerul va avea din nou initiative de genul "Melania Vergu" este clar ca toti acesti bani vor lua alte cai decat cele normale.Cei de la minister ar trebui sa inteleaga cat se poate de clar faptul ca abandonul scolar, mai ales in mediul rural este o realitate.Un alt aspect il reprezinta "invatarea pe tot parcursul vietii", un program care nu prea se desfasoara in Romania.La noi, in afara de profesori care merg permanent la diverse cursuri, in acest domeniu pare ca nu se mai face nimic.Imi amintesc ca in Belgia, la cursurile de acest gen participau toate categoriile de populatie.Era un pas spre civilizatie, un pas spre educarea permanenta a cetatenilor de acolo.Oare cand vom putea sa avem si noi, in Romania, spre exemplu, cursuri permanente pentru seniori?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu