luni, 31 octombrie 2011

Legea Educatiei aplicata la Ploiesti...Clasa I-a cu 36 de elevi...

In noua Lege a Educatiei se precizeaza:

ART. 63
(1) În învãtãmântul preuniversitar, formatiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu,
dupã cum urmeazã:
c. învãtãmântul primar: clasa care cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puþin de 12 si nu mai mult de 25;

Ce concluzie trageti daca va spun ca la o scoala asa zisa de top din nordul Ploiestiului, la clasa I-a sunt 6 clase avand fiecare cate 36-37 de elevi?
Nu este prea mult pentru fiecare dintre invatatoarele claselor respective?
De ce nu se respecta Legea Educatiei in acest caz?
Cum poate o invatatoare sa faca lectii de calitate in aceste conditii?
De ce nu s-au facut mai multe clase de cate 25 de elevi, asa cum prevede legea?
La toate aceste intrebari ar trebui sa raspuna chiar ministrul Educatiei.Pentru ca pana la urma aceasta reforma ii apartine...Ar fi foarte interesant daca actualul ministru ar fi de acord ca fiica sa sa invete in asemenea conditii...Cu siguranta ca nu...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Sedinta Comisiei pentru Educatie - PNL Bucuresti

Marti 01.11.2011, ora 19.00, la sediul PNL din Bd. Nicolae Balcescu nr. 21, va avea loc sedinta Comisiei pentru Educatie.

Ordinea de zi este urmatoarea:

1.Acte normative subsecveninte Legii Educaţiei Naţionale (metodologii, norme metodologice, regulamente) publicate in Monitorul Oficial.
2.Intalnirea reprezentantilor Comisiei de Educatie cu membrii filialelor pentru prezentarea proiectelor elaborate pentru Master Planul de administrare a Capitalei
3.Propuneri de noi proiecte pentru Master Planul Capitalei.
4.Propuneri de activitati comune ale Comisiei de Educatie si ale Subcomisiei de Tineret si Sport
5.Diverse

Secretar Comisie,
Profesor Bebe Cristian

sâmbătă, 29 octombrie 2011

"Bursa saraciei" pentru toti elevii care au depus dosare pentru „Bani de liceu"...

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat lista beneficiarilor Programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu" pentru anul şcolar 2011-2012.

Suntem informati ca toţi cei 120.857 de solicitanţi eligibili care au depus cereri la nivel naţional şi care, în condiţiile legii, au îndeplinit condiţia unui venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, de maximum 150 RON, vor primi acest sprijin financiar. Primele 3 judeţe, în ordinea numărului de beneficiari sunt Suceava (10.439), Iaşi (8.848) şi Vaslui (5.817).

Liceenii vor primi suma de 180 RON pe întreaga perioadă a cursurilor şcolare, inclusiv în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de bacalaureat sau de diplomă, respectiv în perioada practicii în producţie. Fondurile sunt alocate de către MECTS şi vor fi distribuite beneficiarilor de către unităţile şcolare la care aceştia şi-au depus dosarul. Autorităţile locale pot efectua anchete sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit si a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor care solicită sprijin financiar.

Acesta este comunicatul ministerului cu privire la acest tip de bursa cu suma cea mai mare de bani din invatamantul liceal.

La o prima privire “eforturile” ministerului par onorabile, dar daca ne uitam mai bine observam cateva lucruri interesante.In primul rand, desi venitul brut lunar pe membru de familie este de 150 RON numarul elevilor care beneficiaza de aceasta bursa este relative mare, daca ne raportam la numarul elevilor de liceu din Romania.Dupa cum se stie, elevii de liceu sunt in numar de aproximativ 800 000, iar 120 857 dintre acestia reprezinta un procent de aproximativ 15%.Si cum aceasta bursa este, de fapt, una a saraciei, putem astfel sa observam care este nivelul de trai al romanilor.

Sa presupunem ca o familie este formata din patru persoane, doi adulti si doi copii.Pentru a putea beneficia de aceasta bursa, venitul maxim al acestei familii trebuie sa fie sub 600 RON pe luna, respectiv sub valoarea unui salariu minim pe economie .

Aceasta suma reprezinta in jur de 150 de euro, daca este sa ne raportam la moneda Uniunii Europene.

Nu pare trist si revoltator ca intr-o tara din UE un procent de aproximativ 15% dintre familiile care au copii la liceu sa traiasca sub aceasta limita a saraciei?

Si ar mai fi ceva de spus aici…Se tot “bate moneda” pe aceasta bursa de catre cei de la putere, dar nu spune nimeni ca valoarea ei este relativ mica.Ce poti sa cumperi astazi, in Romania, cu 180 RON? Sa presupunem ca elevul respectiv isi va cumpara din acesti bani mancarea “de pachet” pentru la scoala.Daca impartim aceasta “mareata suma” la 30, numarul zilelor dintr-o luna calendaristica, obtinem uriasa suma de 6 RON/zi.Bani cu care, sa recunoastem, abia daca iti poti asigura masa de dimineata…

Daca ne raportam insa la profitul realizat de catre firmele gen “cornul si laptele”, care se imbogatesc “pe banii” ministerului, realizam cum anume sprijina statul elevii din Romania…Si realizam poate si faptul ca “ceva este putred”, si nu in Danemarca ci in Romania…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

vineri, 28 octombrie 2011

O noua masura a ministerului....Fara gradatii de merit pentru personalul didactic auxiliar...

Personalul didactic auxiliar din învățământ nu va mai beneficia începând cu anul 2012 de gradația de merit, potrivit metodologiei care reglementează acordarea acestui drept.

În total, la nivelul unităților de învățământ din întreaga țară, vor fi afectați aproximativ 17.000 de angajați, reprezentând personalul didactic auxiliar, respectiv: bibliotecari, laboranți, informaticieni, secretari etc.

Gradația de merit reprezintă 25% din salariul de bază.

Iata, spre comparatie salariul personalului didactic auxiliar cu si fara aceasta gradatie de merit:

Bibliotecar

Salariu de bază – 940 lei

Salariu de bază cu gradație de merit – 1175 lei

Informatician, grad I A

Salariu de bază – 992 lei

Salariu de bază cu gradație de merit – 1240 lei

Laborant

Salariu de bază – 899 lei

Salariu de bază cu gradație de merit – 1123 lei

Secretar

Salariu de bază- 964 lei

Salariu de bază cu gradație de merit – 1205 lei

Toate aceastea imi amintesc de declaratia presedintelui Traian Basescu, care a afirmat aseara la o emisiune la TVR ca anul viitor nu vor mai fi reduceri de pensii si salarii."Oamenii nu mai suporta", a spus seful statului....Se pare ca cei de la putere functioneaza pe principiul..."una vorbim si alta facem"...

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

joi, 27 octombrie 2011

Buget special alocat de catre Parlamentul European pentru combaterii abandonului şcolar în statele membre

Ramona Mănescu, membră a Comisiei pentru Cultură şi Educaţie, a propus un amendament referitor la combaterea abandonului şcolar la bugetul UE pentru anul 2012 care a fost votat, miercuri, în plenul Parlamentul European, se arată într-un comunicat remis de biroul europarlamentarului român.
"România are o rată a abandonului şcolar de 16,6%, conform statisticilor Comisiei Europene, ce depăşeşte media europeană. Criza economică actuală şi veniturile mici sunt doar o parte dintre cauzele care stau la baza agravării acestui fenomen. Este extrem de îngrijorător ca autorităţile române nu iau măsuri eficiente pentru viitorul copiilor noştri. Solicit public guvernului României să pregătească urgent o lege care să prevadă măsuri concrete pentru reducerea numărului tinerilor care abandonează şcoala, deoarece odată rămaşi fără studii aceştia îşi pierd şansa la un loc de muncă şi o viaţă decentă."
Conform angajamentelor luate la nivel european de România, rata abandonului şcolar ar trebui redusă la 10%, până în anul 2020.

"Prin intermediul acestui amendament, în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii, şcolile vor putea beneficia de finanţare europeană pentru proiecte care urmăresc îmbunătăţirea metodelor educaţionale, formarea cadrelor didactice şi schimbul de bune practici în vederea creării unui model de învăţare adaptat nevoilor fiecărui elev, capabil să prevină şi să combată abandonul şcolar."
Parlamentul European a votat miercuri bugetul UE pentru anul 2012 pentru creştere economică, ocuparea forţei de muncă şi inovaţie. Unul dintre aspectele esenţiale ale acestui buget l-a constituit propunerea venită din partea PE de mărire a finanţărilor acordate educaţiei, iî special a liniei bugetare destinate Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii.

Asadar, initiativa europarlamentarului Ramona Mănescu a fost un succes.Problema esentiala care se pune acum este cum vor fi cheltuite aceste fonduri in Romania.Daca ministerul va avea din nou initiative de genul "Melania Vergu" este clar ca toti acesti bani vor lua alte cai decat cele normale.Cei de la minister ar trebui sa inteleaga cat se poate de clar faptul ca abandonul scolar, mai ales in mediul rural este o realitate.Un alt aspect il reprezinta "invatarea pe tot parcursul vietii", un program care nu prea se desfasoara in Romania.La noi, in afara de profesori care merg permanent la diverse cursuri, in acest domeniu pare ca nu se mai face nimic.Imi amintesc ca in Belgia, la cursurile de acest gen participau toate categoriile de populatie.Era un pas spre civilizatie, un pas spre educarea permanenta a cetatenilor de acolo.Oare cand vom putea sa avem si noi, in Romania, spre exemplu, cursuri permanente pentru seniori?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

miercuri, 26 octombrie 2011

FSLI ia atitudine fata de situatia din gradinite...

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, precum și Guvernului României, că trebuie să ia de URGENȚĂ măsuri privind creșterea numărului de posturi și de spații în grădinițe.

Din cauza deficitului de personal și a supraaglomerării grupelor de învățământ preșcolar, s-a ajuns la situații grave în care copiii au avut de suferit. Reamintim cele două cazuri petrecute la Baia Mare și în București.

Salariile prea mici și condițiile de muncă au dus la demisii în rândul angajaților din învățământul preșcolar. Totodată, blocarea posturilor prin actele normative emise de Guvernul României nu permite angajarea personalului de specialitate acolo unde se impune acest lucru. Sunt numeroase cazuri în care grădinițele au nevoie de bucătărese, îngrijitoare etc.

O altă problemă este cea generată de decizia MECTS de a nu degreva de norma didactică directoarele de grădinițe. Astfel, acestea sunt obligate să desfășoare atât activitatea didactică la grupe, cât și să își îndeplinească atribuțiile manageriale. Aceste educatoare-directoare sunt nevoite, de multe ori, să lase grupele de copii nesupravegheate pentru a putea rezolva problemele administrative ale unității de învățământ.

In acest moment, la nivel național, în grădinițe deficitul de educatoare se ridică la peste 3.500 si in același timp există și o lipsă acută de personal administrativ.

“Lipsa educatoarelor precum și lipsa spațiilor au dus la o situație ILEGALĂ: avem grupe la grădiniță, cu 30-40 de copii, în condițiile în care legea spune că trebuie să fie maximum 20. Nu putem reproșa nimic cadrelor didactice pentru cele două cazuri, pentru că singurii vinovați sunt Ministerul Educației și Guvernul României. Oare ce așteaptă cele două instituții, cu putere de decizie, să se mai întâmple, pentru a lua măsurile necesare, astfel încât să avem locuri în grădinițe și cadre didactice suficiente? Este regretabil ceea ce s-a întâmplat și sper ca nicio familie să nu mai treacă prin momentele extrem de grele prin care trec familiile copiilor accidentați din Baia Mare și București. Prin lipsa de reacție, Guvernul României și Ministerul Educației nu fac decât să își bată joc de viața copiilor. Atragem atenția că atâta timp cât nu vor fi luate măsuri, astfel de cazuri se pot repeta”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Acesta este comunicatul FSLI cu privire la situatia actuala din gradinite.

Adevarul este ca acest guvern nu a adus nimic bun pentru educatie.Pare ca s-au dus vremurile in care salariile se indexau semnificativ de 2-3 ori pe an, pare ca s-au dus vremurile in care salarizarea din educatie era cel putin decenta.Acest guvern nu a facut decat sa “taie si sa distruga” nu doar nivelul de trai al profesorilor ci si legislatia in domeniu.Ca o recunoastem sau nu, in momentul actual in educatie este haos, profesorii sunt nemultumiti de salarii, elevii sunt blazati iar o lege aplicabila nu mai exista.Iar rezultatele sunt cele de la gradinitele din Baia Mare si din Bucuresti.Incotro se indreapta sistemul educational din Romania?


Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

marți, 25 octombrie 2011

"Profesorul de fizica",fiul directoarei scolii din Brăhăşeşti...

Inspectoratul Şcolar Galaţi a început o anchetă la şcoala gimnazială din localitatea Brăhăşeşti, unde directoarea unităţii de învăţământ l-a desemnat pe fiul ei, în vârstă de 19 ani, să-i ţină locul la catedră cât timp ea a fost la cursuri de formare profesională.

Tânărul a dat de patru ori examenul de bacalaureat, dar n-a reuşit să ia note de trecere, iar la fizică a obţinut 3,50. La examenul de bacalaureat din acest an, tânărul a luat doar 3,5 la limba română, 5 la istorie şi puţin peste 8 la geografie.

În plus, potrivit cadrelor didactice, tânărul se dădea chiar director prin cancelaria Şcolii din Brăhăşeşti.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a trimis un inspector să verifice situaţia la şcoala din Brăhăşeşti. O eventuală decizie de sancţionare a directoarei ar putea fi luată de Consiliul de Administraţie al şcolii.

Este cat se poate de evident faptul ca, din punct de vedere legal, directoarea respectiva nu are nici o scuza.Postul de profesor, fie si doar pentru o singura ora de curs, nu este transmisibil.Probabil ca directoarea respectiva s-a bazat pe faptul ca, fiind vorba de o scoala din mediul rural, totul va ramane la nivel local.

Dar as mai vrea sa spun ceva aici.Inspectoratul Scolar Galati este condus de catre prof. DORU RESMERITA, cel care a avut ideea supravegherii video la examenul de bacalaureat, deci cel care a contribuit intr-un fel la insuccesul tanarului de 19 ani la examenul din vara aceasta.Domnul inspector “pozeaza” in presa intr-un personaj care a facut “ordine” in scolile pe care le conduce.Doar ca, faptele de acum au dovedit “haosul” care exista in cadrul scolilor din acest judet.

Sunt curios care sunt articolele din Legea Educatiei pe care le-a incalcat d-na director atunci cand l-a “numit” pe fiul dansei in functia de profesor de fizica, in conditiile in care metodologiile de aplicare a sanctiunilor din Legea Educatiei nu au fost inca publicate in Monitorul Oficial.Probabil ca despre toate acestea ne va lamuri comisia de cercetare care va fi numita de catre inspectorat pentru rezolvarea acestui caz.

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti