luni, 23 ianuarie 2012

Din nou despre clasa pregatitoare…

Ministerul Educaţiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregătitoare, în care prezenţa este obligatorie, copiii învaţă jucându-se şi nu se acordă note sau calificative.

"În clasa pregătitoare vor învăţa copiii care, până la 31 august 2012, vor avea şase ani împliniţi sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012. Măsura, prevăzută de Legea educaţiei, este "necesară întrucât România are astăzi cea mai bătrână populaţie şcolară la debutul învăţământului obligatoriu din Europa şi prin ea se urmăreşte trecerea firească de la joacă la învăţare", a declarat, duminică, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

"În clasa pregătitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare şi nu va primi nici note şi nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului şcolar cadrul didactic să utilizeze modalităţi de încurajare şi de recompensare specifice vârstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului. Acest raport va fi întocmit pe baza observării sistematice de către cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar. Rolul raportului este să stabilească priorităţile pentru copil în clasa I", a susţinut ministrul Educaţiei.

“Sala de clasă din şcoală va fi adaptată vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I, utilizând resurse de învăţare adecvate. Vor fi folosite resurse ale învăţării moderne, adaptate scopului clasei pregătitoare”, a mai spus ministrul Educatiei.

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai. "Nu avem emoţii că ar putea exista probleme la acest nivel, şi acum învăţătoarele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din România", mai spus ministrul Funeriu. Ministrul susţine că această clasă pregătitoare nu fură un an de copilărie, ci înlătură trecerea brutală de la grădiniţă la şcoală.

Asadar, desi sunt complet nepregatite, scolile generale sunt obligate sa organizeze din toamna “clasa pregatitoare”.Fara a avea in acest moment cadre didactice calificate pentru asa ceva, fara a avea spatii adecvate, fara a avea mijloacele materiale necesare.Intocmai ca pe vremea lui Nicolae Ceausescu, in toamna va trebui raportat faptul ca “productia” este foarte buna.Am vorbit zilele trecute cu cativa directori de scoala generala care se plangeau de faptul ca cei de la inspectorat ii obliga sa raporteze ca au cum sa organizeze in conditii foarte bune aceasta clasa pregatitoare, desi lucrurile stau exact pe dos.

Cat despre dotarea unei asemenea clase este cat se poate de clar faptul ca intre “plastelina” de la clasa pregatitoare si hartile de geografie de la clasa a VIII-a este o diferenta extrem de mare.Cu specificatia ca ambele clase vor folosi aceasi sala de clasa.Si asta daca nu cumva, din lipsa de spatiu, in scolile din Romania se va invata in trei schimburi…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu