joi, 29 martie 2012

In 31 de judete din tara copiii vor putea fi inscrisi la GRADINITA de la 2 ani...


Din acest an, copiii din 31 de judete vor putea fi inscrisi la gradinita cu un an mai devreme. Locurile scoase spre ocupare sunt cautate, lucru c ear putea conduce la extinderea sistemului in toata tara.

Proiectul-pilot este lansat de Ministerul Educatiei impreuna cu mai multe organizatii non-guvernamentale. Astfel din toamna acestui an 31 de judete din tara vor beneficia de acest program. Numeroase gradinite de stat din Ilfof, Salaj, Alba si alte judete vor avea de anul acesta grupe de anteprescolari.

Inscrierea in grupele anteprescolare se va face dupa aceleasi criterii ca si la gradinta. In proiect vor fi implicate doar unitatile care au preogram prelungit, respectiv asigurarea mesei si somnului copiilor.

Proiectul-pilot este dezvoltat pentru o perioada de 2 ani. In fiecare etapa vor fi inscrisi cate 2000 de copii. In unii urmatori se doreste extinderea programului la nivelul intregii tari.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea precizeaza ca daca până acum, copiii sub trei ani nu aveau acces decât la creşe în care erau hrăniţi şi schimbaţi, de acum accentul o să se pună pe educaţie, după vârsta de doi ani. "De asemenea, vor beneficia de formare şi peste 4.000 de părinţi care vor dori să intre în programul de formare al comportamentului parental", a adăugat Oana Badea.

Peste 1.200 de cadre didactice vor fi pregătite pentru a se ocupa de copiii cu vârste între doi şi trei ani. Mai mult, grădiniţele vor fi dotate şi cu mobilier specific precum şi cu materiale didactice.

De asemenea, programul vizeaza sustinerea copiilor care provin din familii sarace. Cinci copii defavorizati din fiecare localitate vor primi mancare la gradinita gratuit. "Dacă vor intra mai devreme în sistemul şcolar, copiii nu vor mai dori să plece. Astfel, putem reduce abandonul şcolar, specific copiilor care vin din asemenea familii", a explicat Roxana Avram, unul dintre coordonatorii programului, din cadrul Asociaţiei Step by Step.

Ca o parere personala, cred ca este un program ce va veni in sprijinul parintilor. Nu stiu daca inregimentarea copilului intr-o institutie de invatamant de la o varsta asa frageda inseamna educatie, ceea ce de acum se va face la gradinita, pe cand la cresa nu se facea, nu stiu daca acest proiect va diminua abandonul scolar de mai tarziu, dar stiu ca vine in sprijinul parintilor. Cresele sunt putine si uneori la distante foarte mari de casa, probabil ca situatia este si mai rea in localitatile mai mici, iar faptul ca iti poti inscrie copilul la gradinita mai devreme este un ajutor. Stabilitatea locurilor de munca este destul de precara, nevoia lor ancestrala, ceea ce il determina pe parinte sa agreeze aceasta oportunitate. Mai mult, din cauza instabilitatii locului de munca, multi parinti nu pot beneficia nici de indemnizatia aferenta concediului de crestere copil de pana la 2 sau 3 ani, fiind obligati sa-si indrepte foarte devreme copilul spre institutionalizare.

Profesor Roxana Cercel

OCD-PNL4

Un comentariu: