sâmbătă, 17 martie 2012

"Statul de drept se da in rate?"...O campanie pentru plata drepturilor câştigate de salariaţii bugetari prin hotărâri judecătoreşti...


Este întrebarea pe care Coaliţia Naţională pentru Statul de Drept o adresează decidenţilor politici şi societăţii civile. Răspunsul este aşteptat în data de 21 martie 2012, la Bucureşti, în cadrul unei audieri publice naţionale (Hotel Royal Bucureşti, ora 15.00).

Campania încearcă să identifice soluţii care ar putea permite plata drepturilor câştigate de salariaţii bugetari prin hotărâri judecătoreşti – altele decât cea impusă prin legea care eşalonează aceste plăţi până în anul 2016.

În cadrul audierii publice din data de 21 martie 2012, politicienii, reprezentanţii societăţii civile, precum şi orice altă persoană interesată sunt invitaţi să-şi exprime opiniile cu privire la soluţiile propuse de coaliţie: fie abrogarea legii de eşalonare, fie compensarea sumelor datorate prin scutirea de impozitul pe venit sau emiterea unor bonuri de tezaur pentru bugetarii care au obţinut hotărâri judecătoreşti.

Opiniile colectate prin procedura de audiere publică vor fi sintetizate într-un raport întocmit de o comisie de experţi neutră, echidistantă şi independentă. Raportul comisiei de experţi va fi înaintat ulterior decidenţilor politici: parlament, guvern şi ministere de specialitate.

Legea privind eşalonarea plăţilor până în 2016, adoptată la sfârşitul anului trecut, a fost declarată constituţională, ajungându-se astfel ca, unele hotărâri judecătoreşti, să fie aplicate abia după 8 ani de la momentul în care au devenit executorii. Coaliţia Naţională pentru Statul de Drept respectă decizia Curţii Constituţionale, dar consideră că, odată precedentul creat, nu există garanţia că acest termen nu va fi prelungit şi ulterior.

Asadar, societatea civila ia atitudine publica fata de drepturile salariatilor bugetari castigate in instanta si nepuse in practica.

In ce tara civilizata din Europa hotararile instantelor de judecata nu sunt respectate?

Pentru mai multe detalii vizitati site-ul oficial al acestei campanii la adresa de aici

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL BucurestiLink

Un comentariu:

  1. Orice persoana afectata de legea de esalonare a hotararilor judecatoresti sau interesata de subiectul pus in discutie poate participa la audierea publica din data de 21 martie, ora 15,00 - Hotel Royal Bucuresti. Fie cu simpla prezenta, fie cu un punct de vedere transmis in scris.
    Trebuie doar sa confirme participarea, pe baza formularului de inregistrare, pana luni 19 martie, ora 16,00, la email: statuldedrept@gmail.com

    Detalii despre participare si inregistrare si pe pagina oficiala a campaniei.

    RăspundețiȘtergere