luni, 30 aprilie 2012

Pensionarea cadrelor didactice...De citit cu atentie de catre inspectorii "uitati" in functii...

Incepand cu data de 4 februarie 2011, data intrarii in vigoare a Legii 1/2011 – Legea Educatiei Nationale, pensionarea personalului didactic din învăţământ a suferit urmatoarele modificari( comparativ cu Legea nr. 128/1997 - Statutul personalului didactic):

- personalul didactic nu se mai poate pensiona la cerere cu trei ani mai devreme de împlinirea vârstei standard de pensionare,

- nu mai poate cumula pensia cu norma didactică, ci numai cu plata cu ora

- nu poate să-şi continue activitatea didactică la catedră peste vârsta standard timp de trei ani pentru cei care au grad didactic I sau titlul ştiinţific de doctor şi dovedesc competenţe profesionale deosebite.

Potrivit prevederilor art. 53 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi. Atingerea acestor vârste se va realiza printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5 la lege.

Cu alte cuvinte, în intervalul ianuarie 2011 – decembrie 2014, vârsta de pensionare a femeilor va creşte de la 59 de ani la 60 de ani, iar cea a bărbaţilor va creşte de la 64 de ani la 65 de ani.

La finele acestei perioade, se continuă creşterea graduală a vârstei de pensionare numai pentru femei, de la 60 de ani la 63 de ani, până în anul 2030.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât si pentru barbate iar

stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât si pentru barbati.

Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevazut de lege.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste în aceleasi conditii în care se stabileste cel al pensiei pentru limita de vârsta.

La data îndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vârsta, pensia anticipata se transforma în pensie pentru limita de vârsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a platii pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limita de vârsta se face din oficiu.

Pensia anticipata partiala se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depasit stagiul complet de cotizare cu pâna la 8 ani.

Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de vârsta care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare luna de anticipare, pâna la îndeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de vârsta.

La data îndeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de vârsta, pensia anticipata partiala se transforma în pensie pentru limita de vârsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute anterior si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale. Transformarea pensiei anticipate partiale în pensie pentru limita de vârsta se face din oficiu.

Poate ca ar fi bine ca multi dintre inspectorii “uitati” in functii sa citeasca aceste conditii de pensionare si sa actioneze in consecinta…Ar fi benefic si pentru ei dar si pentru invatamantul din Romania…

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

17 comentarii:

  1. Femeile au aceleasi drepturi cu barbatii?
    Imi poate raspunde , cineva?
    U. S.l. mari mincinosi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ati promis ca aduceti imbunatatiri la legea invatamantului. Ati facut ceva?Va intereseaza ceva din functionarea societatii? Daca , da, cand?
    Cati" ani lumina " mai doriti?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar trebui sa introduceti in lege pensionarea la cerere cu trei ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare. In favoarea acestei propuneri as avea o lista foarte lunga de argumente, dar mizez pe faptul ca cei care au lucrat macar un an in scoala si si-au facut datoria asa cum se cuvine la catedra le cunosc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca ne forteaza sa stam pana la 60 ani , atunci sa ne acorde si bastonul pentru a nu cadea pe copii cand ne facem meseria . Vorbesc de cei care , asa cum a specificat antevorbiroeul meu , si-au facut si doresc sa-si faca datoria . Cei care plimba geanta pot s-o plimbe pana la 70 ani . Care puteti faceti ceva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si totusi pana in decembrie 2012 au iesit colege care aveau 38 ani vechime fara a avea 60 ani .

    RăspundețiȘtergere
  6. 35 ani plus 8 ani plus 23 ani la terminarea studiior pus 6 luni stagiu militar rezuta ca ma pot pensiona "anticipat" la varsta de 66 ani si 6 luni .Interesant,egea pensiilor a fost facuta fara a se tine cont de existenta cadrelor didactice,dar,ce mai conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  7. Speram ca actualul guvern sa acorde atentia cuvenita pensionarii, la cerere, cu trei ani inainte de implinirea varstei standard.
    Ar da dovada ca-si doresc crearea de locuri de munca pentru tineri,
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  8. Doua lucruri mi se par nedrepe;
    1-De ce se iau in calcul doi 'vectori?; a)-durata standard de cotizatie (35 ani) b)-varsta de pensionare ( 65 ani). Este ca o proba de rezistenta cu aceeasi linie de sosire,dar start din puncte diferite
    2-Serviciul militar OBLIGATORIU nu "participa" la stabilirea transelor de salarizare si nici la pensionarea anticipata, iar durata era intr 6si 9 luni T.R, respectiv 1-2 ani T.N si cu " putin noroc" o prelungire pana la rezolvarea problemelorinterne sau internationale

    RăspundețiȘtergere
  9. TREBUIE MODIFICATA IN LEGISLATIE SINTAGMA "LOC DE MUNCA" CU "LOC DE VECI"

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma bucura faptul ca cei mai multi dintre dvs doriti sa iesiti la pensie cat mai repede , si eu as opta pentru o pensie linistita, bine atat cat se poate , ca nici salariile nu sunt cine stie ce, dar dragii mei sunt profesori care la 57 de ani trag cu dinti de fotoliul de director, acestia o sa doreasca sa li se citeasca prohodul pe fotoliu in birou

    RăspundețiȘtergere
  11. Oare citeste cineva ? Vad ca multi colegi vor sa iasa la pensie sa lase loc tinerilor . Totusi observ ca s-a mai dat o ordonanta care spune ca se poate lucra inca 3 ani . Chiar ca e o nebunie . Cum sa mai fii la 60 ani ca la 30 ?Copiii ce spun?

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu cireste si nu raspunde nimeni. Cui ii pasa de ce credem noi?

    RăspundețiȘtergere
  13. Antevorbitorii mei au mare dreptate! Va rog sa inchipuiti domnilor parlamentari cum va arata o invatatoare sau o educatoare la 60 de ani .Care parinti vor mai aduce copii la gradinita la o bunicuta bolnava si cocosata poate cu proteza sau poate fara?Cu ce sunt militarii si militienii mai presus decat cadrele didactice?????

    RăspundețiȘtergere
  14. ANTEVORBITORUL MEU VORBESTE AIUREA...AM 6A DE ANI, NU AM PROTEZA, URC SCARILE IN FUGA, IMI IUBESC MESERIA, IMI SUNT DRAGI COPIII,AM FOARTE MULTE CARTI DIDACTICE PUBLICATE SI NU DORM PE MINE...CINE IMBATRANESTE PRINTRE COPII, INSEAMNA CA ISI FACE MESERIA IN SILA...

    RăspundețiȘtergere
  15. ANTEVORBITORUL MEU VORBESTE AIUREA...AM 60 DE ANI,NU AM PROTEZA, URC SCARILE IN FUGA, AM MULTE CARTI DIDACTICE PUBLICATE, NU TIN ORA ASEZATA LA CATEDRA, IMI IUBESC MESERIA, IMI SUNT DRAGI ELEVII,IAR CINE IMBATRANESTE PRINTRE COPII, INSEAMNA CA ISI FACE MESERIA IN SILA....

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu vreau sa jignesc pe nimeni.Eu sunt de parere ca ar trebui sa avem dreptul sa cerem pensionarea cu trei ani mai repede.Nu ca mi-as face meseria in sila,dar poate am alte motive,de sanatate.Totusi nu as vrea sa beneficiez de pensie de boala.Ma gandesc ca sunt tineri care abia asteapta sa aiba un loc de munca sigura,atunci de ce sa ocupam noi aceste locuri?Oare cand am terminat noi si n-ar fi fost posturi libere cum am ,,vorbit,,despre generatia in varsta care nu vroia sa beneficieze de dreptul la pensie.Dumneavoastra nu aveti copii ?Au locuri de munca ?Nu sunt nevoiti sa paraseasca tara si sa-si caute un loc de munca in strainatate?Astfel sa judecati problema.Daca esti pensionar nu inseamna ca nu mai esti de folos.Din contra.Poti ajuta mai mult,cresti nepotii,ajuti tinerii care lucreaza 10-12 ore/zi.S-au te distrezi ca si pensionarii,excursii,tratamente si altele...

    RăspundețiȘtergere