sâmbătă, 9 iunie 2012

De ce trebuie adoptat cat mai repede bacalaureatul diferentiat...

Ministrul Educatiei, Liviu Marian Pop, a declarat ca examenul de Bacaluareat diferentiat trebuie adoptat cat mai repede, chiar din 2013. El spune ca pentru acest lucru este nevoie de consultarea tuturor factorilor implicati.

“Schimbarea este prevazuta in Legea Educatiei nationale, din 2016 elevii din Romania vor sustine examenul de Bacalaureat pe patru tipuri. Ceea ce constatam in momentul de fata e ca un examen de Bacalureat desfasurat in baza unei ordonante din 2009 nu este pliat pe ceea ce invata copiii la filiere sau profilele la care sunt in momentul de fata.

In discutie se pune acum problema aducerii acestui termen mult mai repede, adica sa-l aducem din 2016 in 2013. Pentru acest lucru este nevoie de consultarea elevilor, a parintilor si a tuturor profesorilor”, a spus Liviu Pop.

Ministrul a dat si cateva exemple in privinta examenului de acum, afirmand ca un elev de la liceul sportiv nu poate sa dea proba din gimnastica, capitol la care este performant.

“Elevii de la liceele vocationale si sportive sunt nevoiti sa sustina probe pe care ei nu le parcurg in ciclul liceal cu aceeasi placere ca alte probe. Daca vreti, un gimnast nu poate sa sustina la examenul de Bacalaureat proba din gimnastica unde este performant. Un elev care are rezultate extraordinare la muzica, nu poate sa dea examen la muzica”, a adaugat Liviu Pop.

Ca o parere personala, cu cat se introduce mai repede bacalaureatul diferentiat, cu atat va fi mai bine pentru invatamantul romanesc.

Este anormal ca un elev care termina un profil tehnic sa nu sustina nici o proba din materiile de specialitate asa cum se intampla in prezent.La cele mai multe licee cu acest profil cei mai multi dintre elevi au “picat” proba de biologie, o materie care este legata de profilul tehnic tot atat de mult ca si religia, de exemplu.Iar acest lucru este valabil la fiecare profil in parte…

S-a spus anul trecut ca examenul de bacalaureat a fost corect si ca din aceasta cauza rezultatele au fost dezastruoase.Poate ca ar fi bine sa mai nuantam aceasta concluzie “funerista”…

Eu cred ca una dintre explicatiile rezultatelor slabe de anul trecut o reprezinta tocmai aceasta alegere “anormala” a materiilor pentru examenul de bacalaureat.

Haideti sa lasam elevii sa sustina probele de bacalaureat la materiile specifice profilului la care se pregatesc in cei patru ani de liceu si mai apoi sa tragem concluziile…

Si ar mai trebui facut ceva pentru a se intra in normalitate…Sa se renunte la “metodele politienesti” de supraveghere cu camera video…Elevii romani nu sunt delincventi…Examenul de bacalaureat nu se sustine “in detentie”…Haideti sa avem incredere in moralitatea profesorilor si a elevilor…

Profesor Bebe Cristian

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

4 comentarii:

  1. Cristi, sunt profesor intr-un colegiu tehnic si inteleg necesitatea ca elevii de la profil tehnic sa sustina alte probe de examen decat cei de la profil teoretic. Trebuie gasita cat mai repede o solutie. Nu putem sa mai sacrificam inca 3-4 generatii de absolventi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniel! Eu sunt autor de subiecte de bac pe meseria mea. M-am luptat cu elevii de liceu (anul trecut) sa recunoasca masinile din atelier in cele doua ore pe saptamana cate au fost in programa. Restul a fost teorie chioara si nu ajuta prea mult. Daca ei vor da bac la tehnologie trebuie sa aibe si orarul adecvat dar mai ales dorinta de a invata o meserie. In comparatie cu elevii de la SAM care s-au dovedit a avea "maini de aur", elevii de liceu (cel putin de la noi), daca stiu regula de trei simpla, se cred academicieni si REFUZA sa invete meserie. Dar sa mai dea si examen tehnologic......

      Ștergere
  2. Prin 2003 sustineau probe la romana, matematica si o materie de specialitate...Eu cred ca asa este cel mai corect...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca unii cauta sa abereze ,sa o faca lata, se pare ca nu unii nu inteleg un anumit lucru : daca un profesor nu e capabil sa faca chimie asa cum trebuie ce face elevul sufera involuntar?

    RăspundețiȘtergere