vineri, 29 iunie 2012

Ultima zi de interimat a ministrului Educaţiei Liviu Pop...


Astazi, 29 iunie, expiră perioada de interimat a ministrului educaţiei Liviu Pop. Oare va rămâne în fruntea Ministerului? Se vede treaba că acesta e foarte bine angajat în această postură şi chiar ştie ce face, ar fi păcat să fie schimbat după ce am văzut că într-un interval scurt de timp a reuşit să se implice serios în activitatea ministerială.

După evaluarea naţională şi subiectele buclucaşe, luni, 2 iulie, încep probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat.

Ministrul educaţiei îi asigură pe elevi că „lucrurile sunt în regulă în ceea ce priveşte organizarea, nu vor fi probleme. Nu ştim cum va fi cu subiectele pentru că ele au fost finalizate în aprilie, le aveam în “arhivă". Important e ca toate sălile să fie supravegheate video, să fie comisiile complete, să avem apă în săli.”

În ceea ce priveşte rigoarea bacalaureatului care s-a impus încă din anii trecuţi, ministrul declară că nu a făcut un apel direct către inspectori şi comisii privind intoleranţa fraudei, ci a transmis profesorilor „să nu aplece urechile la presiuni pe care e posibil să le facă anumiţi părinţi sau alte persoane. În momentul în care voi afla că s-a întâmplat aşa ceva, vor fi fără iertare.”

Despre sancţionarea profesorilor care au elaborat subiectul ambiguu la Limba română din cadrul Evaluării naţionale, ministrul precizează că se va face o analiză după Evaluare şi Bacalaureat. Se doreşte eliminarea posibilităţilor de repetare a unor astfel de incidente. „există prevederi clare în lege vizavi de sancţiuni care se pot aplica, dar să lăsăm sancţiunile la final, eu mă gândesc că până atunci e nevoie de o regândire a programelor şcolare, în aşa fel încât să se elimine astfel de chestiuni de ambiguitate. Nu profesorii sunt de vină, de vină sunt programele, pentru că ele produc aceste elemente.”

Ministrul educaţiei Liviu Pop şi-ar dori reintroducerea admiterii la liceu, fiind de părere că acesta estes un proces de selecţie mai sănătos. „În Legea Educaţiei se merge pe ideea admiterii pe bază de portofoliu educaţional, dar lucrurile sunt foarte întârziate, nu poţi să introduci portofoliul în condiţiile în care sunt atâtea întârzieri. Nu voi face o modificare a Legii Educaţiei, ci doar o consultare a elevilor.”

Profesor Roxana Cercel

OCD-PNL4

Un comentariu: