miercuri, 17 octombrie 2012

15 octombrie 2012 – 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari


Autorităţile din Alba Iulia au organizat luni, 15 octombrie, o ceremonie pentru a marca 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai Românie Mari, Ferdinand şi Maria.
Cu acest prilej a fost organizată o expoziţie unde au fost expuse coroanele, sceptrul şi alte obiecte care au aparţinut suveranilor, unele dintre ele prezentate public pentru prima dată în ultimii 90 de ani.
Purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Liviu Zgârciu, a declarat că piesele principale din expoziţie sunt coroanele Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, mantiile purtate de aceştia la încoronare şi sceptrul regal. Numai coroanele regale sunt estimate la 15 milioane de euro, astfel încât pentru expunerea acestora s-au luat măsuri speciale de siguranţă şi pentru a fi transportate de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti până la Alba Iulia s-a întocmit o poliţă de asigurare în valoare de 10.000 de euro.
Expoziţia este deschisă până miercuri seara. Intrarea este liberă.
Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae s-au deplasat la Alba Iulia în ziua de luni cu trenul regal, pentru a lua parte la acest eveniment.
Regele Ferdinand a fost încoronat cu 90 de ani în urmă în Catedrala Ortodoxă de la Alba Iulia, care a fost construită special pentru încoronarea primilor suverani ai României Mari.
Încoronarea a avut loc la 15 octombrie 1922 şi, potrivit istoricilor, la acel eveniment au participat circa 80.000 de oameni printre care membrii ai Caselor Regale din Europa şi oficiali diplomatici.
De o parte şi de alta a intrării în Catedrala din Alba Iulia sunt pictate portretele celor doi regi. În timpul comunismului au fost acoperite cu un strat de vopsea, dar după 1989 au fost restaurate.

Prof. Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu