miercuri, 10 octombrie 2012

Strategia de prevenire a criminalităţii în şcoli


Criza socio-economică a determinat o creştere a infracţionalităţii, în special pe segmentul criminalităţii stradale. Mica criminalitate accentuează sentimentul de nesiguranţă al populaţiei, conducând la lipsa de reacţie a cetăţenilor: doar 10,8% dintre martorii unei infracţiuni anunţă Poliţia şi oferă acesteia informaţiile pe care le deţine.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 19-29 de ani reprezintă 18% din populaţie, în timp ce vârstnicii (peste 60 de ani) reprezintă 19%. Cu şanse mici în ceea ce priveşte accederea la un loc de muncă, tinerii se regăsesc în proporţie semnificativă printre autorii de infracţiuni. La antipod vârstnicii, lipsiţi de ajutor permanent, cad adeseori victime infractorilor.
Consumul de alcool şi droguri favorizează violenţele, atât pe cele comise în spaţii publice, cât şi pe cele intrafamiliale. Aproximativ 25% dintre omoruri sunt cauzate de conflictele domestice.
Violenţa se identifică şi în mediul şcolar. După 5 ani de mediatizare excesivă a incidentelor în şcoli, în anumite unităţi de învăţământ violenţele devin repetitive. Absenteismul şcolar este ridicat, pe când părinţii, prea ocupaţi cu asigurarea traiului de mâine, ajung pe locul unu într-un top european al necunoaşterii propriilor lor copii.
Cauzele criminalităţii sunt complexe: sociale, culturale, educaţionale etc., fapt ce arată clar că o singură instituţie nu poate să ducă singură lupta cu criminalitatea. De altfel, o serie de instituţii, în funcţie de competenţe, dar şi sectorul neguvernamental au abordat latura preventivă, desfăşurând proiecte în parteneriat.
La nivelul Municipiului Bucureşti s-a elaborat Strategia de prevenire a criminalităţii, rod al muncii în echipă, desfăşurată atât de instituţiile statului cât şi de organizaţiile neguvernamentale.
Pentru prevenirea delincvenţei juvenile şi a violenţei în şcoli Strategia prevede parteneriate între şcoală, Poliţie şi Asociaţiile de Părinţi care împreună să contribuie la reducerea criminalităţii, a prejudiciilor cauzate de aceasta şi a sentimentului de insecuritate.
Documentele necesare pentru dezvoltarea de parteneriate între şcoală şi Poliţie sau alte instituţii (Jandermeria, Poliţia Locala de Sector şi a Municipiului Bucureşti, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia Naţională Antidrog, Mass-media etc.) în concordanţă cu Strategia de prevenire a criminaţităţii 2011-2016, le puteţi găsi aici.

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu