miercuri, 31 octombrie 2012

31 octombrie – Sarbătoarea de Halloween


Halloween-ul este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de mai multe popoare occidentale, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din SUA. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie.
Sărbătoarea pe care o cunoaştem sub numele de Halloween a fost influenţată de-a lungul secolelor de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creştini Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor.
Perspectivele religioase faţă de sărbătoarea de Halloween sunt variate. În Biserica Anglicană, unele dioceze au ales să sublinieze acest momnet ca Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, în timp ce protestanţii, ca Ziua Reformei, o zi de comemorare şi rugăciuni pentru unitate.
Mulţi creştini nu atribuie vreo semnificaţie negativă sărbătorii de Halloween, tratând-o ca pe un pretext pur laic pentru serbarea ciudăţeniilor imaginare şi pentru oferirea de bomboane.
Alţi creştini sunt îngrijoraţi de Halloween şi resping sărbătoarea deoarece ei sunt convinşi că trivializează şi celebrează ocultul şi ceea ce ei percep ca fiind rău. În rândul unor fundamentalişti, în ultimii ani, s-a concretizat ideea pentru acest eveniment de „Case ale Iadului” (Hell Houses). Unii consideră Halloween-ul ca fiind complet incompatibil cu credinţa creştină din cauza originii sale păgâne de Festival al Morţilor.
În România, Halloween-ul a început să se ţină în grădiniţe, în şcoli, în cluburi unde se organizează serate tematice, baluri mascate cu decoruri specifice.
Dumneavoastră ce părere aveţi despre această sărbătoare?


Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu