marți, 1 iunie 2010

"Papusile" lui Basescu...

Ieri, in timpul conferintei de presa de la Ministerul Educatiei, s-a produs un moment aparent vesel, dar in fond foarte trist.Inregistrarea o puteti vedea aici
Ministrul Educatiei fiind intrebat de catre o reportera daca in ziua urmatoare se vor face cursuri peste tot, acesta s-a balbait si nu a stiut ce sa raspunda.Microfonul fiind deschis a inregistrat cum secretarul de stat Oana Badea ii „soptea” ce sa raspunda, iar acesta repeta aproape identic.
„Rep: Mâine se vor face cursuri peste tot?
Oana Badea: Tre să transmiţi: Recomandarea nostră e să meargă la şcoală.
Daniel Funeriu: Recomandarea nostră este ca elevii să meargă la şcoală.
Oana Badea: Asta nu înseamnă că faci presiuni asupra celor care vor să-şi exercite...
Daniel Funeriu: Desigur, în ceea ce priveşte exercitrea dreptului legal la grevă, nu...
Oana Badea: Noi vom constata...
Daniel Funeriu: Nu vom face nimic altceva decât să constatăm care este prezenţa la grevă, respectiv prezenţa la cursuri.”
Acest episod mi-a amintit de vremurile de scoala, atunci cand, uneori, la noi in clasa se mai intamplau lucruri de genul acesta.Doar ca atunci, in clasa noastra, daca profesorul observa acest lucru, si cel care soptea si cel ascultat primeau nota doi.Si probabil ca profesorul acela de atunci avea perfecta dreptate.Regulamentele scolare sanctioneaza „frauda”, iar „soptitul” este tot un tip de „frauda”.A surprins insa atitudinea atat de docila a ministrului care, atunci cand nu auzea foarte bine ce i se soptea, se apleca usor spre secretarul de stat.Era acelasi ministru care, acum cateva zile, il sfatuia pe liderul sindical de la Craiova sa isi „bage mintile in cap”.Atunci era sigur pe el, atunci vroia sa para puternic.Acum insa, dupa doar cateva zile parea ca este schimbat.Era ca un scolarel cuminte, care la serbarea de sfarsit de an, isi uitase scurta poezioara.Si caruia parea ca „mamica” ii sufla versurile pentru a nu se face de ras.
Cu siguranta ca ar fi fost mai bine pentru actualul ministru daca ar fi improvizat un raspuns de unul singur.Chiar si unul balbait era de preferat la ce s-a intamplat in final.Un ministru trebuie sa inteleaga ca rolul sau nu este al unei simple „papusi” in mana altcuiva.Ori tocmai aceasta este impresia pe care a lasat-o actualul ministru.Ca el repeta la nesfarsit roluri scrise de altii.
Asa a parut si la dezbaterea legii educatiei, asa a parut si acum la bacalaureat.Probabil ca singurul moment de independenta l-a avut atunci cand s-a „ratoit” la liderul de sindicat de la FSLI.Doar ca acest lucru este mult prea putin pentru un ministru…As vrea sa lamurim aici un lucru.”Papusarul” nu este decat in acest caz secretarul de stat.In toate celelalte cazuri, ministrii din guvernul Boc sunt manevrati de acelasi maestru papusar, presedintele Basescu.
Acesta le „sopteste” in permanenta ce anume trebuie sa spuna si ce anume trebuie sa faca.
Ati vazut si Dvs ca atunci cand presedintele uita sa le scrie rolul, ministrii incep sa se contrazica.De exemplu ministrul Muncii Mihai Seitan, a declarat ca in sedinta de Guvern de duminica s-a stabilit ca reprezentantii ministerelor Muncii, Finantelor si Justitiei sa gaseasca o formula de act normativ care sa permita reducerea cu 25% a salariilor din companiile si regiile cu capital de stat. "Aseara (duminica - n.r.), la sedinta de Guvern, s-a stabilit ca Ministerul Finantelor, impreuna cu Ministerul Muncii si Ministerul Justitiei sa gaseasca o forma de act normativ pana miercuri, care sa permita ca si salariile din intreprinderile si regiile cu capital de stat sa poata sa fie reduse cu 25%", a declarat ministrul Muncii. El a precizat, la intrebarea unui jurnalist, ca acest act normativ va viza inclusiv companiile CFR si Tarom.
In aceeasi zi, Vladescu a anuntat altceva. "La companiile cu capital de stat se va aplica un alt sistem. Veti vedea proiectul de lege. Nu pot sa va spun mai mult. Reducerea cu 25% a tuturor salariilor nu va fi aplicata si la companiile cu capital majoritar de stat", a spus Vladescu, citat de Mediafax.
Am vazut aseara un titlu de emisiune la un post de televiziune…”Guvernare de balamuc”…
Cred ca aceste cuvinte spun totul despre ce se intampla acum, in Romania.

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu