luni, 21 martie 2011

PDL-ul isi doreste ca profesorii sa nu poata face greva in timpul examenului de bacalaureat...

Plenul Senatului a adoptat un proiect de lege initiat de PD-L prin care cadrele didactice nu vor mai putea face greva in perioada Bacalaureatului si a evaluarii nationale din ultima clasa de gimnaziu.
Proiectul, initiat de grupul senatorilor PD-L, prevedea in prima sa forma ca greva profesorilor sa fie posibila numai cu conditia asigurarii a cel putin o treime din activitatea didactica, insa acesta a primit un raport de respingere din partea comisiei sesizate pe fond.
La solicitarea plenului, proiectul a fost reintors in comisie pentru un raport suplimentar. Senatorul PD-L Mihail Hardau, membru in comisia de invatamant, a propus un amendament prin care personalul didactic va putea declara greva cu conditia de a asigura desfasurarea continua a proceselor de evaluare nationala din ultima clasa de gimnaziu, respectiv a examenului de Bacalaureat.
Proiectul a fost adoptat de Senat cu 43 de voturi "pentru" si 37 "impotriva", in calitate de prima Camera sesizata. Senatorii PSD si PNL s-au opus adoptarii, motivand ca reprezentantii puterii incearca sa ingradeasca profesorilor dreptul la greva, nefiind un proiect pentru protejarea elevilor, asa cum s-a incercat sa fie justificat.
Senatorul PSD Toni Grebla a acuzat ca, desi pare inofensiv, proiectul alege "aleatoriu" doua momente din anul scolar si incurca situatia din invatamant.
"Este rolul partenerilor sociali de a mentine acel dialog in cadrul general al invatamantului romanesc, incat sa nu provoace grave conflicte care sa duca la greva generala in preajma unor evenimente importante in invatamant. Proiectul acesta poate sa limiteze drastic dreptul la greva al cadrelor didactice", a spus pesedistul.
Proiectul va merge la Camera Deputatilor, for decizional.
Asadar, PDL-ul mai adopta o masura anticonstitutionala.
In conformitate cu articolul 43 din Constitutia Romaniei, salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale.
Doar ca pentru cei de la PDL, Constitutia nu mai are nici o valoare de cand au inceput sa guverneze.Este adevarat ca exista anumite sectoare care obliga ca, pe perioada grevei sa se desfasoare cel putin o treime din activitate dar acest lucru nu poate sa fie valabil pentru educatie.Ce nu stiu cei de la PDL este insa faptul ca pentru a participa la aceste probe de bacalaureat sau de evaluari nationale, un profesor trebuie sa faca o cerere, cu cateva luni inainte, prin care sa solicite acest lucru.
Fara aceasta cerere, nici un profesor nu poate sa participe la aceste examene, aceasta activitate fiind retribuita separat.
Ca sa fiu mai bine inteles, un profesor care face aceasta cerere, sa spunem in luna martie, se obliga ca la examenele din vara sa fie prezent in salile de examene, fiind vorba de o hotarare unilaterala a cadrului didactic.
In concluzie, acest nou abuz al PDL-ului este unul „fortat” si nu face decat sa creeze si mai multe tensiuni in randul profesorilor.
Sa speram insa ca deputatii nu vor vota aceasta lege, fiind vorba de o incalcare extrem de grava a Constitutiei Romaniei…


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu