marți, 22 martie 2011

Legea Educatiei si studiile de doctorat…

Legea educatiei va duce la scaderea drastica a numarului doctoranzilor si la pierderea brusca a conducatorilor de doctorat cu cea mai mare experienta didactica si de cercetare, care vor fi pensionati la 65 de ani, arata o analiza a Institutului de Studii Doctorale al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.
“Legea educatiei impiedica universitatile din Romania sa aplice recomandarile europene in dezvoltarea studiilor universitare de doctorat, impunandu-le un cadru obligatoriu rigid, in care rolul decidentilor principali este atribuit Guvernului si Ministerului Educatiei”, arata analiza, citata de Mediafax. Legea va duce si la excluderea institutiilor organizatoare de studii universitare de doctorat din procesul acordarii calitatii de conducator de doctorat, mai arata documentul.
Reprezentantii UBB au precizat ca noile masuri colective din domeniul doctoratului – desfiintarea doctoratului la forma fara frecventa, pensionarea obligatorie a conducatorilor de doctorat la 65 de ani, incetarea activitatii de conducere a doctoratelor la 70 de ani, limitarea numarului de doctoranzi la opt – care nu tin seama de situatia concreta din institutiile de invatamant superior “sunt ingradiri care vor avea urmari negative imediate”.
Analiza releva ca, dupa aparitia Legii educatiei, nu va mai exista posibilitatea de a se efectua studii de doctorat la fara frecventa.
“Prin aceasta prevedere se impiedica accesul la studiile universitare de doctorat al tuturor acelor persoane incadrate in munca care nu doresc sa renunte la locul de munca pe perioada studiilor de doctorat, dar care sunt dornice sa-si aprofundeze pregatirea profesionala”, se precizeaza in analiza UBB.
“La inceputul anului universitar 2011/2012, toti cei 133 de conducatori de doctorat din UBB, care au implinit varsta de 65 de ani, vor fi pensionati in conformitate cu Legea educatiei. Pentru acesti profesori, care detin calificarea academica cea mai inalta, si care, timp de peste 40 de ani, si-au pus intreaga capacitate in slujba invatamantului superior din Romania, posibilitatea de a-si continua activitatea doar in regim de plata cu ora constituie, fara indoiala, o profunda umilire”, se mai arata in analiza UBB.
Asadar, incepand cu noul an universitar vor urma schimbari profunde legate de studiul doctoratului din Romania.
Eu unul nu sunt de acord cu art.166 din LEN:
Art. 166. - (1) Pot fi conducatori de doctorat persoanele care au obtinut dreptul de conducere de doctorat inaintea intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si persoanele care au obtinut atestatul de abilitare, avand cel putin functia de lector/sef de lucrari, respectiv de cercetator stiintific gradul III.
Eu cred ca un conducator de doctorat trebuie sa fie profesor universitar.Coborarea aceastei calitati pana la functia de lector nu poate fi in folosul invatamantului romanesc…

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu