sâmbătă, 26 martie 2011

Romanii din strainatate ar putea vota doar daca platesc un impozit in tara...

Crin Antonescu a declarat ca ar vrea ca românii din străinătate să poata vota doar dacă plătesc un impozit în ţară.
"Deci poate ne gândim la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiţionăm dreptul la vot de plata a cel puţin unui impozit în ţară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat. Modele există. (...) Nu e opinia mea finală. Imi dau seama că e un subiect controversat şi că ideea ar putea naşte polemici. Dar cred că o dezbatere, atât asupra principiului, cât şi asupra metodei, merită făcută", a susţinut preşedintele PNL Crin Antonescu, într-un interviu acordat gazetaromaneasca.com din Italia.
Şeful liberalilor spune că propunerea sa are la bază principiul reprezetării.
"Plec de la exemplul lui 2009, când alegerea lui Băsescu a fost decisă cu voturile celor din străinătate, dar consecinţele nu le suportă aceştia, ci românii din ţară. Ceea ce nu mi se pare corect", a spus Antonescu.
El a precizat că, dacă "în timpul revoluţiei americane, cei din colonii spuneau "no taxation without representation"", el ar spune acum "no representation without taxation".
Aceasta este declaratia liderului liberal, o declaratie care ne duce cu gandul la faptul ca alegerile prezidentiale trecute au fost "hotarate" de catre diaspora.
Adevarul este ca este cel putin frustrant ca cineva care nu vine in Romania decat in vacanta sa fie cel care decide viitorul acestei tari.Eu consider ca este mai corect ca cineva care traieste "in tara" si efectiv "duce greul aici" sa fie cel care decide care va fi viitorul tarii sale.Nu trebuie uitat faptul ca noi, cei din tara, suntem cei care platim impozite de toate felurile si ca, datorita noua, statul beneficiaza de fonduri pentru cheltuieli.Daca Emil Boc a dorit sa isi faca o sala de sport in satul natal, finantarea a venit din impozitele celor care muncesc in tara...Daca Elena Udrea si sotul ei castiga licitatie dupa licitatie pentru a asfalta strazile din tara, trebuie stiut faptul ca banii pentru aceste lucrari vin din impozitarea celor aflati in tara.As vrea sa fiu bine inteles...Nu am absolut nimic contra celor care muncesc in strainatate.Doar ca impozitul lor merge in visteria guvernului din tarile in care acestia muncesc.Si ar mai fi ceva de spus aici...Organizarea alegerilor din strainatate este foarte dificila si foarte greu controlabila...Din punctul meu de vedere este mult mai usor "sa furi" la o urna aflata in strainatate decat intr-un sat izolat din Romania...Doar ca, eu cred ca cei de la PDL tocmai pe aceste voturi din strainatate mizeaza la alegerile viitoare...


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. da? bag sama ca mai nou redefinim democratia. pentru crin si pentru toti ca el, dreptul la vot e legat de cetatenie si e universal. sunt multi oameni care au murit pentru asta. daca il legam de plata impozitelor, refacem, in fapt, votul cenzitar. intrebare intrebatoare: cu cei care nu platesc impozite in romania, ce facem? (ca sa dau un exemplu: stundentii, fara slujba si fara proprietati?)

    RăspundețiȘtergere