miercuri, 16 martie 2011

Cate dintre titularizarile suplinitorilor din 2011 respecta noua Lege a Educatiei?

Peste 3.200 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar au obţinut anul acesta titularizarea pe post, respectiv la nivelul unităţii de învăţământ în care lucrează, au anunţat, ieri reprezentanţii Ministerului Educaţiei.
Solicitările pentru titularizarea pe post au fost adresate consiliilor de adminstraţie ale unităţilor de învăţământ de către 5.710 cadre didactice. Dintre acestea, au fost soluţionate favorabil 3.274 de cereri, cele mai multe din mediul urban.
Potrivit noii legi a educaţiei, cadrele didactice nu se mai pot titulariza în sistem, ci doar pe post, la nivelul unităţii de învăţământ.
Sa citim articolul 5 din Legea Eduactiei:
Art.5
(1) In domeniul educatiei si al formarii profesionale prin sistemul national de invatamant, dispozitiile prezentei legi prevaleaza asupra oricaror prevederi din alte acte normative. In caz de conflict intre acestea se aplica dispozitiile prezentei legi.
(2) Orice modificare sau completare a prezentei legi intra in vigoare incepand cu prima zi a anului scolar, respectiv universitar urmator celui in care a fost adoptata prin lege.

Si tot in LEN, la art. 253 se prevede ca:
Art. 253
Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul national unic de titularizare in ultimii 3 ani, anteriori intrarii in vigoare a prezentei legi, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra devin titulari ai scolii respective daca:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord.

Ce intelegeti Dvs din acest articol de lege?

Eu unul inteleg ca pentru ca un suplinitor sa se poata titulariza, el trebuie ca in ultimii 3 ani sa fi participat in fiecare an la concursul de titularizare si sa fi obtinut de fiecare data note peste 7.
Oare toate cazurile de titularizare de mai sus respecta aceasta conditie?
Un al doilea aspect este legat de acordul consiliului de administratie al scolii respective.
In multe scoli, consiliul de administratie nu are structura prevazuta de noua lege a educatiei, si se incalca astfel art.5 din lege.
Din punct de vedere juridic nu este valabila nici o hotarare a consiliului de administratie acolo unde structura sa nu respecta Legea Educatiei nr.1/2011.
In final se pune o intrebare logica...Cate dintre titularizarile suplinitorilor din 2011 respecta noua Lege a Educatiei?


Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Asa este! dar cate ..nu se respecta! Se acorda titularizari dupa bunul plac al directorilor. As vrea sa stiu daca exista organizatii ale cadrelor didactice si la alte filiale PNL- sect2 sau 6. Multumesc

    RăspundețiȘtergere