joi, 3 martie 2011

Incep "pomenile" electorale...Anul acesta se dau bilete de odihna si tratament....

Guvernul a adoptat o hotarare de guvern prin care bugetarii si pensionarii vor beneficia de bilete de odihna si tratament in anul 2011.Acest document poate fi vizualizat aici
Dupa ce i-a lasat un an fara, Guvernul Boc a hotarat sa le acorde bugetarilor in 2011 atat bilete de odihna, cat si de tratament prin intermediul Caselor teritoriale de pensii.Biletele de tratament balnear, a caror durata este de 12 - 18 zile, ar urma sa se acorde tuturor categoriilor de asigurati ai sistemului public, atat pensionari, cat si salariati din mediul public si privat asigurati la CNPAS, cu un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni în ultimele 12 luni anterioare repartizarii biletului.Persoanele beneficiare ale unor legi speciale cu caracter reparatoriu, sau ale sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale beneficiaza gratuit de bilete de tratament in limita unei cote de 15% din numarul total de bilete.
Biletele de odihna, avand durata de 6 zile, se acorda asiguratilor sistemului public de pensii care isi desfasoara activitatea in institutiile publice in care nu este reglementata, potrivit legii, constituirea fondului social cu aceasta destinatie, precum si sotilor/sotiilor si copiilor minori ai acestora. Beneficiarii platesc 50% din pretul biletelor. Sotii acestora platesc 50% din pretul biletelor daca sunt angajati in institutii publice in care nu este reglementata constituirea fondului social, sau integral, in caz contrar. Pentru copii se plateste 25% din pretul biletului.Biletele de odihna se repartizeazã de catre CNPAS caselor teritoriale de pensii, proportional cu numarul potentialilor beneficiari, pentru a fi distribuite pe baza solicitarilor acestora. Cererile sunt solutionate de conducerea caselor teritoriale de pensii in ordinea cronologica a inregistrarii, in limita numarului de bilete de odihna primite.Actul normativ prevede ca la nivelul CNPAS, precum si al caselor teritoriale de pensii, se solutioneaza cererile individuale, in ordinea cronologica a inregistrarii, dar si cele primite din partea „organizatiilor beneficiarilor” sau a altor persoane juridice care au calitatea de angajatori.
Dat fiind faptul ca legea nu mai prevede expres si explicit ca pentru membrii de sindicat biletele de odihna se vor distribui prin sindicate, ca si pana in 2009, este bine ca cei interesati sa depuna in acest sens, in cel mai scurt timp posibil, cereri catre casele teritoriale de pensii, in numele lor si al membrilor familiilor lor (copii elevi sau soti/sotii bugetari).
Asadar, alegerile se apropie si cei de la guvern au inceput deja sa lase sa se inteleaga faptul ca economia din Romania s-a redresat.
Nu stiu daca ati citit delcaratia premierului de ieri, atunci cand s-a semnat protocolul coalitiei aflate acum la guvernare.Acesta a subliniat că au fost luate măsurile necesare pentru România: "Am trecut împreună prin cele mai grele încercări posibile. Nu am cedat tentaţiei populismului şi am luat măsurile necesare pentru România. Am salvat ţara de la colapsul economic, am stabilizat economia, iar acum încheiem un nou protocol pentru asigurarea creşterii economice".
Interesanta partea de final, cea cu salvarea tarii de la colaps si cu stabilizarea economiei.Oare il crede cineva?

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu