joi, 24 martie 2011

Senatul a decis ca TVA-ul pentru alimentele de baza sa fie de 5 %...

Miercuri, Senatul au decis ca taxa pe valoarea adaugata in cazul alimentelor de baza (paine, carne proaspata, lapte de consum, ulei vegetal, zahar si produse expandate din cereale) sa ramana la 5%, asa cum fusese decis in luna octombrie a anului trecut, refuzand sa faca modificarile cerute de presedintele Traian Basescu in momentul cand a trimis legea spre reexaminare.
Astfel, 53 de senatori au votat "pentru", 46 "impotriva", iar unul s-a abtinut.
In cazul in care va trece si de Camera Deputatilor, presedintele Basescu va fi obligat sa promulge legea.
In octombrie 2010, cand a trimis-o la reexaminare, seful statului a argumentat ca starea bugetului nu permite o asemenea scadere, mai ales in conditiile majorarii TVA de la 19 la 24 la suta.
In acelasi timp cu aprobarea unei TVA de 5% pe alimentele de baza, senatorii au fost de acord si cu neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, aceste doua legi fiind votate "la pachet" si anul trecut.
Senatul a adoptat raportul Comisiei de buget de respingere a cererii de reexaminare formulate de presedintele tarii cu 54 de voturi "pentru" si 49 de voturi "impotriva".
Asadar, Senatul nu a fost de acord cu reexaminarea acestei legi.
Doar ca este greu de crezut ca si Camera Deputatilor va proceda precum au procedat senatorii.De ce?
Se stie faptul ca in Senat raportul dintre putere si opozitie este foarte echilibrat si, din aceasta cauza, a fost posibila aceasta masura.La Camera cei de la putere sunt majoritari si voteaza tot ce le cere presedintele si primul ministru.
De fapt, se poate spune ca acum in Romania sunt doua parlamente diferite...Senatul, care usor, usor inclina spre opozitie si Camera care este favorabila puterii...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu:

  1. Actul normativ a trecut fiind considerat ca aprobat tacit. Am fost ieri in Senat-o bataie de joc fata de popor; erau prezenti doar 80 de senatori la deschiderea lucrarilor; puterea vota doar dupa cum arata degetul liderului de grup.

    RăspundețiȘtergere