miercuri, 12 octombrie 2011

Profesorii muncesc mai mult decât prevede Codul Muncii ...

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ acuză Ministerul Educaţiei că încalcă legea. Dintr-un calcul reiese că un profesor munceşte peste 66 de ore pe săptămână.De exemplu, pentru a corecta toate lucrările de la testele naţionale de la şase clase, un profesor are nevoie de 45 de ore. După corectarea acestora, trebuie să aibă discuţiile cu părinţii. Dacă un profesor stă de vorbă cu fiecare părinte câte 5 - 10 minute, atunci trebuie să muncească 30 de ore.

Pe lângă norma didactică de 18 ore, un profesor mai are ore de consiliere cu elevii şi părinţii, pregătirea lecţiilor, completarea condicilor, evaluarea elevilor, lucrul suplimentar cu elevii pentru olimpiade şi alte concursuri, cursuri de formare, cum prevede noua lege a educaţiei.

Legislaţia Muncii prevede ca angajaţii să lucreze cel mult 48 de ore pe săptămână. Sindicaliştii cer ministerelor să se contorizeze mult mai bine activitatea lor.

Cu siguranta ca profesorii au parte de un paradox.In timp ce sunt "blamati" pentru ca predau doar 18 ore pe saptamana, in realitate lucrurile nu stau deloc asa.Se ajunge in situatia ca, de cele mai multe ori numarul de ore efective efectuate in folosul scolii sa fie cu mult mai mare.
Ca o parere personala, datorita birocratizarii excesive a sistemului, in momentul actual un profesor efectueaza mai multe ore pentru celelalte activitati decat pentru predarea efectiva.
Si toate acestea pentru un salariu care a ajuns acum de mizerie...Dar despre salariile primite in luna septembrie poate ca este mai bine sa discutam separat...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4


Un comentariu: