vineri, 14 octombrie 2011

Invatamantul privat este finantat de stat...

Veşti bune pentru elevii hotărâţi să urmeze cursursurile unei şcoli private: din 2012, ministrul Educaţiei intenţionează aplicarea principiului “finanţarea urmează elevul" – costul standard per elev, care în acest moment merge către şcolile de stat, va merge şi către şcolile private din sistemul preuniversitar.

Numărul elevilor din România, care studiază în sistemul de învăţământ privat acredidat preuniversitar este de aproximativ 70.000, conform declaraţiilor ministrului Daniel Funeriu.

Costul standard per elev, în acest moment, variază între 2.000 şi 3.000 de lei pe an. “Dacă o şcoală privată are o taxă de 10.000 de lei, statul va da pentru un elev, indiferent dacă este şcoală privată în învăţământul obligatoriu sau de stat, 3.000 de lei, iar restul este acoperit de părinte. Obligaţia statului român este aceeaşi pentru toţi copiii, indiferent dacă aleg să meargă la o şcoală privată sau de stat", a mai adăugat ministrul.

Asadar, statul plateste invatamantul privat obligatoriu.Daca este sau nu este bine ramane de discutat.Ca o parere personala, scolile de la privat ar trebui sa fie peste scolile de stat fie doar daca ne raportam la posibilitatile financiare atata timp ca banii vin si de la parinti dar si de la stat.Dar, probabil ca nu va fi deloc asa...Pentru ca cei care detin o scoala in regim privat vad in acest lucru doar o afacere...Din care nu se urmareste decat profitul...

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL4

Un comentariu: