duminică, 18 martie 2012

Despre transfer si definitivat in noua Lege a Educatiei…


Anul scolar viitor va veni cu o serie de schimbari in ceea ce priveste miscarea personalului din unitatile de invatamant.

In legislatia miscarii de personal, notiunea de transfer nu mai apare in prezent decat cu titulatura de transfer pentru restrangere de activitate. Nu mai exista posibilitatea de a ne muta dintr-o scoala in alta si de a ramane titulari ai sistemului de invatamant.

Probabil ca fiecare poate sa se duca unde doreste, in conditiile in care sustine insa concurs la unitatea scolara respectiva. In urma concursului devine titular al unitatii respective, dar nu mai e titular al sistemului de invatamant, ceea ce inseamna ca, in cazul unei restructurari, inspectoratul scolar nu mai are obligatia sa-i gaseasca post.

Persoanele restructurate au doua posibilitati - fie se duc si isi depun dosarul la unitatea scolara care a anuntat un post la disciplina respectiva, fie la inspectoratul scolar. Unitatea scolara care a primit solicitari de transfer in urma restrangerii de activitate analizeaza in consiliul de administratie toate dosarele si stabileste acordarea sau neacordarea acceptului de transfer. In cazul in care nici unul dintre candidati nu corespunde cerintelor, unitatea de invatamant poate sa nu acorde acceptul de transfer nici unuia dintre cei care si-au depus dosarul. In aceste conditii, scoala va organiza concurs pe postul respectiv.

O alta noutate care apare in cazul miscarii personalului in unitatile de invatamant este aceea ca detasarea in interesul invatamantului se mai poate face doar in conditiile in care persoana respectiva este restructurata. Aceasta poate sa ocupe doar un post care e vacant sau restructurat.

Cadrele didactice care vor sa sustina examenul de definitivat vor fi nevoite sa fie inspectate de doua ori, nu o data ca pana acum. In Calendarul miscarii personalului didactic din invatamantul preuniversitar pentru anul scolar 2011 - 2012 este prevazuta si sustinerea examenului de definitivare in invatamant ca examen national unic. Cei care vor sa participe au nevoie sa-si efectueze doua inspectii speciale. Ambele vor fi notate. Pana acum, candidatii aveau nevoie de o singura inspectie speciala.

Asadar, Legea Educatiei schimba total modalitate de transfer de la o scoala la alta si examenul de definitivat.Sunt profesorii pregatiti pentru aceasta schimbare? Este in beneficiul invatamantului sa se renunte la transfer? Nu cumva apare o discriminate intre un profesor care se poate transfera prin restrangere de activitate si un alt profesor care vrea sa se transfere dar nu are nici o vina ca la scoala lui nu exista restrangere de activitate?

Nu cumva prin acest fapt “impingem” profesorii care doresc sa se transfere sa aiba rezultate slabe la clasa pentru ca postul lor sa intre in restrangere de activitate?

Profesor Cristian Bebe

Secretar Comisie Educatie PNL Bucuresti

4 comentarii:

  1. Cristi, ce legatura au rezultatele slabe la clasa cu restrangerea de activitate? Restrangerea de activitate apare ca urmare a modificarii Planului cadru, ca urmare a reducerii numarului de elevi la clasa, ca urmare a nerealizarii planului de incadrare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai fost prea fin, colegule! Acum m-am prins.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunteţi jalnici nu ştiţi ce sa mai găsiti ca să vă puteţi justifica salariile mari si incompetenţa.

    RăspundețiȘtergere