joi, 12 iulie 2012

Incepe admiterea la facultate

Rata de promovabilitate tot mai scăzută la examenul de bacalaureat scade procentul de acoperire a locurilor disponibile in mediul privat.

Cei care au luat examenul de bacalaureat îşi îndreaptă atenţia către facultăţile de stat, fiind mai bine cotate pe piaţa muncii. În învăţământul superior de stat sunt disponibile 150.000 de mii de locuri în toată ţara, dublu faţă de numărul celor care au reuşit să promoveze examenul de bacalureat.

Imediat după aflarea rezultatelor la bacalaureat se dă startul competiţiei pentru ocuparea locurilor celor mai bune facultăţi. Sunt vizate specializările care oferă şanse mari de angajare imediat după absolvire sau chiar în timpul anilor de studiu.

Anul trecut cele mai căutate universităţi au fost cea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Universitatea Bucureşti, unde facultăţi precum cea de Administratie şi Afaceri, Geografie sau Limbi şi Literaturi Străine au fost în vârful topului.

La Universitatea din Bucuresti modalitatea de admitere variaza in functie de forma de invatamant, domenii si specializari. Facultatile Universitatii din Bucuresti propun trei forme de admitere: pe baza mediei de la examenul de bacalaureat, concurs de admitere sau examen scris.

Absolventii de liceu pot intra, pe baza mediei generale de la Bacalaureat, la urmatoarele facultati si programe de studii: Administratie si Afaceri (Administratie publica, Administrarea afacerilor, Marketing), Biologie (Biologie, Biochimie, Ecologie si protectia mediului), Filosofie, Geografie (Geografie-Bucuresti ID, Geografia turismului - ID, Geografia mediului- ID), Geologie (Inginerie geologica, Geofizica), Istorie (Istorie, Istoria artei, Istorie - Sighisoara, Istorie), Limbi si Literaturi Straine (Filologie Clasica, Rusa, Slave, Maghiara, Rromani, Studii iudaice, Limbi moderne aplicate), Psihologie si Stiintele Educatiei (Pedagogie, Psihopedagogie speciala) si Teologie ortodoxa (Didactica, Asistenta sociala).

Admiterea in Universitatea ”Politehnica” Bucureşti se face pe baza a doua probe scrise si pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat, respectiv pe baza unei probe orale - interviu si pe baza rezultatelor examenului de bacalaureat. Probele de concurs scrise si/sau probele orale de tip interviu sunt prezentate pe pagina de Internet www.upb.ro si sunt afisate la secretariatele facultatilor.

La Facultatile de Medicina si Medicina Dentara examenul include doua discipline (Biologie obligatoriu si, la alegere, Fizica sau Chimie), totalizand un numar de 100 intrebari, din care 60 pentru proba obligatorie si 40 pentru cea la alegere.

Restul specializarilor de la Univeristatea de Medicină (Asistenta dentara, Tehnica dentara, Asistenta de Farmacie, Radiologie si imagistica, Laborator clinic, Balneofiziokinetoterapie si recuperare medicala, Audiologie si protezare auditiva) vor avea la examen Biologia ca disciplina obligatorie, respectiv Fizica sau Chimia la alegere, totalizand un numar de 60 de intrebari, dintre care 40 pentru proba obligatorie si 20 pentru cea la alegere.

La Academia de Studii Economice evaluarea candidatilor se va face exclusiv pe baza mediei obtinute la examenul de bacalaureat.

Felicitări celor care au promovat examenul de bacalaureat şi succes la admitere!


Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu