Azi mi-am propus să fac o scurtă prezentare a conceptului de REFERENDUM. Acest termen provine din limba latină şi se foloseşte pentru a desemna procesul de consultare directă a cetăţenilor unei ţări cu privire la o lege foarte importantă, precum Constituţia (legea fundamentală a unui stat) sau asupra unei situaţii de importanţă naţională, precum demiterea preşedintelui. Un alt termen care este folosit pentru a desemna aceeaşi procedură este PLEBISCIT.
Referendumul sau plebiscitul este o formă de democraţie directă, în comparaţie cu democraţia reprezentativă. Procedura constă în chemarea directă la vot a cetăţenilor. Pe buletinele de vot există doar două opţiuni DA sau NU.
Rezultatul final al referendumurilor este dat de obicei de majoritatea simplă (jumătate din totalul voturilor valabil exprimate plus unul). Rezultatul poate fi ori un DA în favoarea planului, proiectului sau legii ori NU.
Pentru ca mâine, după scrutin, referendumul să fie validat trebuie să îndeplinească condiţia cvorumului, care reprezintă decizia, potrivit legii, prin care trebuie să participe la vot un număr suficient de cetăţeni cu drept de vot (prag, procentaj).
Referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu necesită pentru validare prezenţa la urne a 9.154.307 alegători, deci 50% plus unul dintre cetăţenii cu drept de vot. Urnele se vor deschide la ora 7:00 şi se vor închide la ora 23:00. La referendumul de duminică sunt anunţate 18.548 de secţii dintre care 1.235 în Capitală şi 306 în străinătate.
Mergeţi la vot şi exprimaţi-vă opţiunea!!!
Profesor: Roxana CERCEL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu