miercuri, 25 iulie 2012

Viziunea oamenilor politici europeni faţă de atitudinea basesciană

Hannes Swoboda, preşedintele grupului socialiştilor europeni, este de părere că românii trebuie să meargă la vot, să spună clar dacă îl mai vor pe preşedintele Băsescu sau nu.

Marc Tarabella, vicepreşedintele grupului socialiştilor europeni, spune că îndemnarea românilor să nu se prezinte la urne nu reprezintă un apel demn de un democrat.

„Dacă un referendum este prevăzut de Constituţie şi este declarat legal de Curtea Constituţională trebuie să se aibă încredere în cetăţeni, că ei ştiu cum trebuie să voteze. Dacă dl. Băsescu crede că este încă un preşedinte cu o largă susţinere a cetăţenilor, atunci el trebuie doar să le ceară cetăţenilor să meargă la vot şi să-şi exprime votul pentru el. Nu este un semn de încredere să le spui cetăţenilor să nu se ducă la vot, că astfel „eu voi pierde”. Cred că românii trebuie să meargă la vot, să spună clar dacă îl mai vor sau nu pe preşedintele Băsescu. Toată Europa vrea să vadă un semn clar din partea poporului român, altfel, disputa va continua. Mai precis: are susţinere Traian Băsescu, atunci este preşedintele României, nu are, atunci trebuie să asculte vocea poporului”, a declarat Hannes Swoboda.

Vicepreşedintele grupului socialiştilor europeni, coordonator al legăturilor cu partidele social democrate din centrul şi estul Europei, Marc Tarabella, a declarat: „În primul rând, cetăţenii români trebuie să se prezinte în număr tot mai mare la urne ca să voteze pentru sau împotriva menţinerii sau nu a domnului Băsescu la preşedenţia republicii. Este primordial să se mobilizeze. Într-o democraţie, VOTUL este ARMA CETĂŢEANULUI. Cel mai rău într-o democraţie este să te abţii să mergi la vot.”

„Este ruşinos şi nedemn pentru un autentic democrat. Şi poate că domnul Băsescu nu este cu adevărat un democrat. Şi dacă astăzi România a ajuns în acest punct, este şi pentru că el a exagerat, a folosit fără îndoială puterea pentru scopuri personale, şi nu în interesul cetăţeanului român. Aşa că de aici votul pentru sau contra lui. Băsescu ar trebui să accepte asta şi ar trebui chiar să-şi mobilizeze partizanii să voteze pentru el. Vor fi şi oameni care vor vota împotriva lui. Asta este esenţa democraţiei. Dar a le cere să nu voteze NU este un apel demn de un democrat” a mai declarat Marc Tarabella.

Aşadar, domnule Băsescu, boicotul sau orice formă de a împiedica exprimarea liberă a cetăţeanului este o încălcare gravă a normelor democratice. Îndemnaţi-i pe cetăţeni să meargă la vor şi să-şi exprime opţiunea, indiferent dacă aceasta vă avantajează sau nu!!!

Profesor: Roxana CERCEL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu