joi, 29 septembrie 2011

„Colţul Verde din şcoala mea” si colectarea de "sticle si borcane" de pe vremea lui Nicolae Ceausescu...

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu si Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, au fost prezenti marţi la evenimentul de lansare a concursului naţional şcolar de colectare selectivă a deşeurilor din România, denumit „Colţul Verde din şcoala mea”. „Acest program este foarte important, deoarece şcoala este nucleul educaţional al societăţii. Copiii sunt înţelepţi şi ştiu ce trebuie să facă, bineînţeles şi datorită dascălilor care îi îndrumă. Ei sunt cei care, câteodată, îi educă pe părinţi, mai ales în ceea ce priveşte protejarea mediului. Aceste colţuri verzi, care vor fi create în 14.000 de şcoli, sunt o bună iniţiativă de a accelera procesul de colectare selectivă a deşeurilor”, a spus ministrul Mediului şi Pădurilor. Programul este sprijinit de Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu care a alocat 674.000 lei pentru acest proiect. Programul naţional de colectare selectivă a deşeurilor în şcolile din România se derulează pe toată perioada anului şcolar 2011-2012 şi este structurat în două etape. Etapa a doua are loc în perioada 10.11.2011 – 15.06.2012 şi reprezintă concursul de colectare selectivă a deşeurilor. Vor fi premiate, periodic, instituţiile de învăţământ care colectează cele mai mari cantităţi de deşeuri pe cap de elev.
Acesta este, in mare, in viziunea guvernantilor proiectul „Colţul Verde din şcoala mea”.Dincolo de scopul aparent nobil al acestei actiuni nu pot sa nu constat suma destul de mare alocata acestui proiect, respectiv 674.000 lei.Cu siguranta ca cea mai mare parte din acesti bani va lua drumul firmelor agreate de catre cei de la guvern in loc sa se investeasca efectiv in scoala.Ca o constatare personala, cu acesti bani se puteau cumpara in jur de 700 de calculatoare performante, deci puteau sa fie dotate 70 de scoli din mediul rural, acolo unde IT-ul nu a ajuns inca.Nu stiu cum se face dar facem ce facem si ajungem din nou la obiceiurile atat de "hulite" ale perioadei ceausiste.
Atunci se colectau sticle si borcane si se aduceau castane la scoala, acum toate acestea s-au redenumit „Colţul Verde din şcoala mea”.Doar ca atunci statul nu investea sume imense de bani in aceste actiuni...Mai ramane ca cele doua ministere, al mediului si al educatiei, sa lanseze in aceasta toamna si programul "Cel mai mare stiulete de porumb" si sa scoata elevii la muncile agricole...Eventual incepand cu cea de-a patra saptamana de scoala pentru ca testele initiale se apropie de sfarsit...

Profesor Cristian Bebe
Secretar Comisie Educatie PNL4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu